Cele mai scazute temperaturi din aceasta iarna in zonele locuite, de minus 18 grade Celsius, au fost inregistrate in dimineata primei zile a anului 2016 la Miercurea Ciuc si Toplita, in judetul Harghita, precum si la Petrosani, in zona depresionara a judetului Hunedoara. Cea mai scazuta temperatura din tara, de minus 18 de grade Celsius, a fost masurata, vineri, la statia meteo Miercurea Ciuc, in jurul orei 07:30, potrivit Mediafax.

"A fost mult mai cald ca anul trecut, cand la Miercurea Ciuc, de exemplu, in dimineata de 1 ianuarie erau minus 29 de grade Celsius. Conditiile meteorologice au fost similare ca in 2015, dar lipsa stratului de zapada a facut diferenta, astfel ca temperturile nu au coborat atat de mult¬, a explicat meteorologul Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acestuia, temperaturile au scazut fata de cele mai mici valori termice masurate de meteorologi joi dimineata. Astfel, in judetul Harghita termometrele au indicat minime de minus 18 grade Celsius la Toplita, minus 17 grade Celsius la Joseni si la statia meteo Bucin si minus 15 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.

In noaptea de Revelion si in prima zi a anului 2016, meteorologii din Transilvania au consemnat minime de minus 16 grade Celsius la Intorsura Buzaului, minus 14 grade Celsius la Sibiu, Brasov si Targu Mures si de minus 12 grade Celsius la Alba Iulia.

Cea mai ridicata valoare termica minima din Transilvania, de minus 10 grade Celsius, s-a inregistrat, vineri dimineata, la statia Bobohlma-Tarnaveni, in judetul Mures.

Meteorologul de serviciu Constanta Vilciu, de la Administratia Nationala de Meteorologie, a confirmat ca minima de minus 18 grade Celsius masurata la Miercurea Ciuc si Toplita, in Harghita, este cea mai scazuta din tara in zonele locuite in aceasta iarna, aceeasi valoare termica fiind masurata si la Petrosani, in zona depresionara a judetului Hunedoara.

La altitudini mari, temperaturile au coborat, in prima zi a anului, pana la minus 23 de grade Celsius la Varful Omu, minus 21 de grade Celsius la Obarsia Lotrului si minus 20 de grade la Stana de Vale, iar vantul a suflat cu putere in zonele inalte, spulberand si diminuand stratul de zapada.

"In ultimele 24 de ore nu am mai avut ninsori, stratul de zapada a scazut cu cativa centimetri ori s-a tasat usor sau a fost luat de vantul care s-a intensificat la munte, mutand zapada de colo-colo. La Balea avem acum 76 de centimetri, mai mic cu doi centimetri, la Varful Omu stratul de zapada este de 98 de centimetri, diminuat cu trei centimetri, la Paltinis sunt noua centimetri, la Sinaia 18 centimetri de zapada, iar la Fundata si Predeal stratul masoara patru centimetri¬, a precizat meteorologul Cristian Grecu.

Anul trecut, in dimineata de 1 ianuarie s-au inregistrat temperaturi minime de minus 32 de grade Celsius la Intorsura Buzaului, in judetul Covasna, in timp ce la Miercurea Ciuc au fost minus 29 de grade Celsius.