Cateva sute de sateni din comuna ieseana Ruginoasa s-au adunat, joi, in centrul localitatii, pentru a asista la traditionala bataie cu batele intre cetele de mascati, jandarmii impiedicand confruntarea dintre cele doua tabere, spre nemultumirea unora dintre participanti, transmite Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, Marius Taranu, a declarat ca tinerii din Ruginoasa au inceput sa se adune inca de la ora 6.00, in mai multe puncte din comuna, dupa care au pornit spre centrul localitatii, unde in fiecare an are loc traditionala bataie cu batele intre cetele rivale.

Potrivit lui Marius Taranu, participantii nu aveau asupra lor bate, lanturi sau biciuri, insa purtau costumele traditionale.

"Satenii s-au adunat de la 6.00 in trei puncte din comuna, Rediu, Dumbravita si Bugioaia, apoi au plecat spre centru. Participantii purtau costumatia specifica, dar nu aveau asupra lor bate, lanturi sau biciuri. Nu am avut nici un incident, nu a fost nevoie sa intervenim si nu am dat nici o amenda. Oamenii au ajuns la primarie, au dansat si l-au urat pe primar. In jurul orei 9.30, membrii celor doua grupari rivale au inceput sa se disperseze¬, a declarat Marius Taranu, purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, unitate care a asigurat ordinea publica la acest eveniment.

In zona, au fost mobilizati peste o suta de jandarmi si politisti, la eveniment asistand cateva sute de persoane.

In ultimele zile, reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei si Prefecturii iesene s-au deplasat la Ruginoasa si au discutat cu satenii pentru a-i convinge sa renunte sa foloseasca batele in traditionala confruntare din ultima zi a anului.

Jandarmii si politistii i-au avertizat pe sateni ca folosirea batei este ilegala si ca portul ilegal de arme albe, vatamarea corporala si blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sanctionate inclusiv cu inchisoarea.

Mai multi sateni din Ruginoasa s-au aratat nemultumiti ca autoritatile interzic bataia intre cetele de mascati, oprind astfel traditia care se respecta de zeci de ani in comuna. Totodata, oamenii solicita organizarea unui referendum local pentru a stabili daca traditionala bataie trebuie continuata.

Un consilier local a spus, miercuri, in cadrul unei intalniri cu fortele de ordine, ca obiceiul de la Ruginoasa este unul foarte frumos si ca daca intr-un an au avut loc incidente violente asta nu inseamna ca traditia trebuie oprita.

Reprezentantul Jandarmeriei prezent la discutii a precizat ca fortele de ordine nu impiedica traditiile, dar ca folosirea ciomegelor nu este legala.

In ultimii trei ani, autoritatile au impiedicat confruntarile intre cetele de mascati din Ruginoasa. In urma cu mai multi ani, traditionala bataie a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital dupa ce au fost ranite in timpul confruntarilor.