Autoritatile din Bruxelles au decis miercuri seara anularea festivitatilor de Revelion, amenintarile teroriste fiind serioase, transmite publicatia Le Soir. Primarul capitalei, Yvan Mayeur, a anuntat ca focul de artificii si spectacolele programate in seara dintre ani, in piata Brouckere din centrul Bruxellesului, nu vor mai avea loc. Anuntul a venit dupa o intrevedere cu ministrul de interne al Belgiei, Jan Jambon.

Militar in BruxellesFoto: Hotnews

"Din nefericire, avand in vedere analiza facuta de Centrul de Criza, focul de artificii si tot ceea ce era prevazut maine seara si care ar fi adunat multa lume au fost anulate", a declarat primarul Yvan Mayeur, la televiziunea nationala. Primarul Bruxelles a precizat ca Centrul de Criza indica un risc de atentate teroriste in noaptea de Revelion.

Primarul a mai spus ca "este mai bine sa nu ne asumam riscuri, avand in vedere ca situatia nu permite garantarea controlului asupra tuturor oamenilor care vin la festivitati".

Primarul a declarat inca de marti ca este posibil sa anuleze festivitatile de Anul Nou, decizia urmand sa fie luata dupa o noua evaluare a situatiei de catre Centrul de Criza.

Nivelul de alerta in Bruxelles este la 3 din 4.

Anul trecut, in noaptea de Revelion, circa 100.000 de persoane au asistat la trecerea dintre ani in piata de Brouckere din centrul Bruxellesului. Intervievat de RTBF, televiziunea nationala, primul-ministru Charles Michel a declarat ca "aceasta decizie este corecta, avand in vedere informatiile care ne parvin".

Amenintarile teroriste s-au intensificat saptamana aceasta. Doua persoane au fost retinute luni, in urma unor perchezitii, fiind acuzate de pregatirea unor atentate chiar in noaptea de Revelion. Ar fi fost vizate locuri emblematice ale Capitalei belgiene, cum ar fi Grand Place, dar si Comisariatul General de Politie. Si miercuri seara a fost retinut un islamist suspectat de implicare in atentatele comise in noiembrie la Paris. Mai multe descinderi ale politiei au avut loc miercuri seara in Molenbeek, o suburbie a orasului Bruxelles de unde proveneau cei mai multi dintre teroristii care au comis atentatele de la Paris, soldate, pe 13-14 noiembrie, cu 130 de morti.

Decizia anularii festivitatilor a fost luata in ciuda pregatirilor intense ale autoritatilor pentru spectacolul de Revelion. Chiar in seara de miercuri, erau amenajate scene si schele necesare festivitatilor, insa lucrarile au fost intrerupte imediat dupa decizia de anulare.

Televiziunea belgiana RTBF anunta ca numarul actual de politisti nu este suficient pentru a face fata starii de alerta. Ar mai fi nevoie de inca 3.800 de politisti, iar cei existenti sunt depasiti de numarul suplimentar de ore de munca.

Citeste si Fotogalerie Bruxelles: Turism si relaxare printre arme si patrule