Un eveniment de comemorare a victimelor incendiului din Colectiv este programat miercuri seara, la ora 19:00, in fata clubului, in ziua in care se implinesc doua luni de la tragedie, anunta Agerpres. Bilantul mortilor in urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 63 de persoane, la doua luni de la tragedie, iar 23 de raniti sunt in continuare internati in spitale din tara si din strainatate.

Protestele ColectivFoto: Alex Mihaileanu

"Asa cum am promis, in fiecare luna, pe data de 30, ne adunam in fata clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de #oamenifrumosi, care s-au grabit sa plece de langa noi. Poate intr-o lume mai buna, cine stie... Pe 30 decembrie, ne intalnim la ora 7 seara. Aduceti cu voi cate o #floare (de preferinta alba) si cate o #lumanare", este anuntul publicat pe Facebook de grupul de voluntari #ImpreunaRezistam.

De asemenea, o expozitie dedicata fotografilor care au fost in clubul Colectiv in noaptea tragediei a fost organizata, miercuri, la Palatul Victoria, la intrarea in sala in care se desfasoara sedintele Executivului. Lucrarile semnate de Teodora Maftei, Andrada Mihailescu, Roxana Boghian (Shimmaya), Alex Chelba, Catalin Ilnitchi, Claudiu Petre, Cristian Mitroi, Liviu Emil Zaharescu, Mihai Anghel, Miluta Flueras - fotografi profesionisti aflati in 30 octombrie in clubul Colectiv (cei mai multi decedati) - vor ramane expuse la Guvern pana la sfarsitul anului, in semn de omagiu.

27 de oameni au murit in seara zilei de 30 octombrie, in urma unui incendiu izbucnit, la ora 22:32, in clubul Colectiv din Capitala, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity si la care asistau sute de persoane. In total, bilantul mortilor in urma incendiului din Colectiv a ajuns la 63 de persoane, la doua luni de la tragedie. 24 de persoane si-au pierdut viata ulterior in spitalele din tara, dupa noaptea tragediei, iar 12 in spitale din strainatate, unde fusesera transferate, aminteste Mediafax.

Incendiul s-a declansat de la focurile de artificii folosite in timpul concertului, la ora 22:32:16, iar tavanul localului situat pe strada Tabacarilor a fost cuprins de flacari violente in doar zece secunde, asa cum s-a aratat ulterior intr-un referat al procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dupa alte zeci de secunde, suprafata tavanului ardea in totalitate, iar oamenii se imbulzeau in numar mare sa iasa din club, un fum dens cuprinzand intreg clubul.

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice a reprezentat principala cauza a decesului victimelor incendiului din 30 octombrie, din Clubul Colectiv, potrivit primelor rezultate ale autopsiilor.

Luni, 28 decembrie, patru raniti in incendiul din Colectiv mai erau internati in spitalele din Capitala, unul fiind in stare critica, iar in spitalele din strainatate mai erau 19, printre care un cetatean german.

Pana in prezent au fost externate 76 de persoane care au primit ingrijiri medicale in spitalele din Bucuresti. Un numar de 39 de raniti din Colectiv au fost transferati in spitale din strainatate. In Belgia sunt internati opt pacienti, in Marea Britanie si Olanda - cate trei, in Austria si Germania - cate doi, iar in Israel - unul, toti fiind stabili.