Procurorii DIICOT au efectuat, marti, perchezitii la locuinta din Targu Secuiesc a lui Szocs Zoltan, presedintele "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, transmite Mediafax. Szocs este urmarit penal dupa ce i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmand sa fie detonat in judetul Covasna, de Ziua Nationala a Romaniei.

Steaguri HVIMFoto: Captura Vimeo.com

UPDATE20.30 - DIICOT: Szocs Zoltan ar fi instigat membrii organizatiei la confectionarea de dispozitive explozive

Presedintele "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, este urmarit penal dupa ce i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmand sa fie detonat in judetul Covasna, de Ziua Nationala a Romaniei, arata DIICOT.

Potrivit unui comunicat transmis, marti seara, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii DIICOT - Structura Centrala au dispus, in 22 decembrie 2015, extinderea cercetarilor, inceperea si continuarea urmaririi penale fata de suspectul S. Z. pentru instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art. 397 alin. 2 Cod penal, si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive prev. de art. 47 Cod penal cu referire la art. 346 alin. 3 Cod penal savarsita in conditiile art.32 alin.1 lit."o" din Legea nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului.

In acest caz, "exista suspiciunea rezonabila ca, in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului "Tinut Secuiesc", ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea "Ungariei Mari", in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, pe raza judetului Covasna, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre cetatenii romani a Zilei Nationale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formatiuni nationalist-extremiste, concluzionand: "Facem"".

Sursa citata arata ca, fiind un promotor al sloganului "Tinutul Secuiesc nu e Romania!" si convins fiind ca, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate in Transilvania de membrii gruparii "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie sa se paseasca pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fara sange nu se poate", in calitatea detinuta de presedinte al HVIM Transilvania, in 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Targu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

In 13 octombrie, el a parasit Romania, revenind in tara in 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila si a celorlalti participanti la sedinta din data de 10.10.2015 in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii inculpatului Beke Istvan Attila", arata DIICOT.

Conform sursei citate, marti procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut patru perchezitii la domiciliul si resedintele lui Szocs, acesta urmand sa fie dus in vederea audierii la sediul DIICOT - Structura Centrala.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Szocs Zoltan a fost ridicat de anchetatori de la locuinta primarului comunei Bretcu, judetul Covasna, fiica acestuia fiind concubina sefului "Miscarii de Tineret 64 de Comitate".

Actiunea a fost desfasurata impreuna cu ofiterii de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, iar sprijinul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Informatii si Protectie Interna.

*****

Potrivit informatiilor postate pe pagina de Facebook a organizatiei "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania (HVIM), la locuinta presedintelui organizatiei, Szocs Zoltan, au loc perchezitii. Acesta urmeaza sa fie dus la Bucuresti pentru audieri.

"Dreptatea e de partea noastra in continuare, pot sa incerce orice! Coloana vertebrala a secuiului nu poate fi rupta!", sustin reprezentantii organizatiei.

Conform sursei citate, actiunea are loc la Targu Secuiesc, in timp ce Szocs Zoltan se afla la logodnica sa, intr-un sat, de unde a fost luat de anchetatori si dus la locuinta sa, pentru perchezitii.

Aceeasi sursa mentioneaza ca din locuinta lui Szocs au fost ridicate carti scrise de Wass Albert (n.r. - controversat scriitor maghiar, condamnat pentru crime de razboi) si simboluri nationale maghiare si ca el va fi dus la Bucuresti. Reprezentantii organizatiei sustin ca avocatului acestuia nu i s-a permis sa participe la audieri, dar in cele din urma, anchetatorii au acceptat prezenta aparatorului.

De asemenea, perchezitii au loc si la locuinta bunicii lui Szocs.

_________

Amintim ca, pe 1 decembrie, cetateanul roman de etnie maghiara Beke Istvan Attila, in varsta de 40 de ani, a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucuresti, la cererea procurorilor DIICOT, care il acuza de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care a decis arestarea lui Beke Istvan isi motiva decizia din 1 decembrie prin aceea ca "infractiunile de natura celor pentru care exista probe in speta afecteaza viata pasnica si siguranta cetatenilor, creand un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales in actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franta".

Magistratul mai nota ca gradul de pericol social deosebit de ridicat al infractiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezulta nu numai din limitele de pedeapsa stabilite de legiuitor (10 - 20 de ani inchisoare, reduse la jumatate ca urmare a retinerii tentativei).

"Urmeaza a se avea in vedere gravitatea deosebita a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului si circumstantelor de savarsire a pretinselor infractiuni, procurandu-se mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma sa fie detonat in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panica in randul populatiei, urmarindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista Miscarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania, in scopul realizarii dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat intr-o anumita zona a Romaniei, precum si complexitatea planului infractional, urmarea produsa si contributia mai multor persoane la savarsirea faptelor de natura a inlesni atingerea scopului activitatii infractionale", se mai arata in documentul citat.

Curtea mai arata ca, raportat la varsta lui Beke si gradul de instructie, acesta "ar fi trebuit sa constientizeze urmarile unui comportament antisocial de o gravitate deosebita, prin adoptarea unei conduite corespunzatoare, de conformare si respect al normelor legale".

Procurorii DIICOT l-au retinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe Beke Istvan Attila, iar in aceeasi zi au solicitat instantei arestarea preventiva a acestuia. Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmarea sa il detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile facute in imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au facut, in noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe perchezitii care au inceput ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestarile organizate de Ziua Nationala a Romaniei.

Anchetatorii ii monitorizau insa din octombrie pe Beke Istvan Attila si pe alte persoane acuzate ca i-ar fi complici.

Procurorii au aratat, in referatul cu propunerea de arestare, ca in 10 octombrie, in judetul Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

In timpul intalnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, iar apoi acesta sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat in fata procurorilor DIICOT ca discutiile interceptate de SRI in care se planuia confectionarea unui dispozitiv exploziv improvizat si detonarea in public, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, sunt "prostii" si ca nu intentiona sa faca asa ceva, potrivit referatului.

"Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Pe teritoriul Romaniei activeaza HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologica si modelul actional respecta tiparul miscarii ungare, presedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. In prezent, HVIM activeaza in Romania pe raza judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Mures.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzatiile anchetatorilor romani conform carora Beke Istvan ar fi incercat sa detoneze o bomba la Targu Secuiesc, pe parcursul manifestarilor de Ziua Nationala a Romaniei.