Pentagonul a schitat in 1956, in eventualitatea unui razboi nuclear, o lista de 1.200 de orase si 1.100 de aeroporturi din Europa de Est, URSS si China, prioritizate pentru diferite grade de distrugere, scrieThe Washington Times.

Foto:

Scopul era dublu: sa impiedice fostul bloc comunist sa aiba o forta aeriana eficienta si sa-i distruga abilitatea de a duce un razboi prelungit.

Detaliile planului Pentagonului au fost recent dezvaluite intr-un document de 800 de pagini, "Strategic Air Command Atomic Weapons Requirements Study for 1959”, “cea mai cuprinzatoare si detaliata lista de tinte nucleare si sisteme de tintire ce a fost vreodata declasificata”, potrivit Arhivei pentru Securitate Nationala, o organizatie condusa de Universitatea George Washington, ce a publicat-o saptamana trecuta.

Documentul, scris inainte de epoca rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), subliniaza efortul principal, de a distruge de la inceput abilitatea Uniunii Sovietice de a-si trimite flota de bombardiere impotriva tarilor NATO si a intereselor SUA in Europa.

Primele doua baze aeriene ce ar fi trebuit distruse, Bykhov and Orsha, sunt ambele in Belarus, iar primele doua orase alese drept tinta sunt Moscova si Leningrad (acum Sankt Petersburg).

In Moscova, Comandamentul Strategic Aeriana a ales 175 de puncte de lovire (Designated Ground Zeroes, DGZ), iar in Leningrad erau 145.

Tintele variau de la centre de comanda militare pana la “centre populate”, cum ar fi suburbiile Leningradului.

Din studiul facut public lipseste cantitatea de arme nucleare necesare pentru a distruge tintele mentionate, dar acestea ar fi variat undeva intre 1,7 si 9 megatone, in conditiile in care bomba aruncata la Hiroshima a avut circa 0,013 megatone.

Potrivit raportului, armele nucleare ar fi fost lansate de aeronave ca B-47 (din baze din Marea Britanie, Maroc si Spania) sau cu noul introdus - atunci - bombardier B-52.