Donatiile si sponsorizarile, acceptate in MAI doar cu avizul serviciului secret al ministerului (proiect)

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2015, 20:18 Actualitate | Esenţial

Donatiile, "darurile manuale", comodatele si sponsorizarile se vor accepta sau respinge doar in scris, pe baza unui raport care trebuie sa aiba avizul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne aflat in consultare publica.

Ordinul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si supus dezbaterii publice timp de 30 de zile reglementeaza acceptarea donatiilor, darurilor manuale, comodatelor si sponsorizarilor in cadrul ministerului, informeaza Mediafax. Potrivit acestuia, indiferent de obiect si valoare, donatia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se fac doar prin inscris si se accepta sau se resping, in scris, de ordonatorul de credite al unitatii beneficiare sau de ordonatorul de credite competent, potrivit reglementarilor aplicabile in MAI, sa realizeze achizitia bunurilor care fac obiectul ofertei.

Astfel, unitatea beneficiara va fi obligata sa intocmeasca un raport privind oferta care trebuie sa contina in mod obligatoriu avizul Departamentului de Informatii si Protectie Interna al MAI.

Unitatile beneficiare nu pot accepta donatii, daruri manuale, comodate sau sponsorizari in situatia in care acceptarea ofertei ar afecta independenta si impartialitatea in luarea deciziilor, indeplinirea la timp si cu obiectivitate a indatoririlor de serviciu sau ar conduce la crearea unor avantaje personale. Oferta este considerata inacceptabila si daca este facuta cu scopul evident de a obtine un avantaj economic pentru ofertant. De asemenea, unitatile beneficiare nu pot accepta donatia indirecta, deghizata si nici fonduri banesti sau bunuri oferite cu titlu de imprumut de consumatie.

Ca modalitate de asigurare a transparentei este prevazuta publicarea, in extras, a unei fotocopii a raportului de acceptare pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, daca nu exista, a structurii ierarhic superioare, cu anonimizarea datelor cu caracter personal, a acelor informatii care ar putea ''leza, direct sau indirect, activitatea sponsorizata, bunele moravuri sau ordinea si linistea publica'' (conform art.5 alin.2 din Legea nr.32/1994), precum si a informatiilor ce tin strict procedurile interne de lucru ale entitatilor de la nivelul ordonatorului.

Situatia sponsorizarilor din cadrul MAI a intrat in atentia opiniei publice si a Guvernului ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, in urma careia si-au pierdut viata 63 de persoane.


In 21 noiembrie, premierul Dacian Ciolos spunea ca sponsorizarile de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sunt "derapaje" care este posibil sa existe si in alte institutii publice, el mentionand ca a avut discutii cu ministrii legat de transparenta si integritate si le-a cerut sa ia masurile pe care le considera de cuviinta.

In urma tragediei din Colectiv, au fost arestati atat cet trei patroni ai clubului, cat si capitanii George Matei si Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov, care au facut controale la Colectiv, acestia fiind trimisi in judecata pentru abuz in serviciu. Potrivit motivarii instantei in cazul celor doi ofiteri de la ISU, institutia a beneficiat de sponsorizari de la firmele pe care le controla, iar practica ar fi fost cunoscuta de sefi.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

773 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri