Actorul american Robert Downey Jr. a fost gratiat in Ajunul Craciunului de guvernatorul statului California, pentru o infractiune - posesie de droguri si arma de foc - comisa in 1996, informeaza lemonde.fr, citat de Mediafax.

Robert Downey Jr.Foto: WireImage

"Si-a platit datoria fata de societate si merita o reabilitare completa si fara conditii", a declarat guvernatorul Jerry Brown, in Ajun de Craciun, ziua in care astfel de gratieri sunt acordate in mod traditional in statul american California.

Alaturi de Robert Downey Jr., alte 91 de persoane au fost gratiate, joi, pentru diverse tipuri de condamnari.

Starul hollywoodian a fost condamnat dupa ce Politia a gasit in automobilul sau heroina, cocaina si o arma de foc, in timpul unei arestari a actorului, ce a avut loc la Los Angeles, in 1996. Robert Downey Jr. a petrecut mai multe luni in inchisoare in 1999, inainte de a fi plasat in regim de libertate conditionata, care a fost anulat de instanta abia pe 17 decembrie 2002.

Dupa eliberarea din inchisoare, actorul "a dus o viata onesta si dreapta, a facut dovada unor bune moravuri si s-a comportat ca un cetatean care respecta legea", se afirma in comunicatul prin care guvernatorul californian a anuntat aceasta gratiere oficiala.

Gratierea nu sterge insa condamnarea din cazierul judiciar al starului, dar ii reda drepturile sale de cetatean, in special acela de a vota si acela de a putea fi desemnat ca jurat in cadrul unor procese.