MAE anunta ca s-a implicat in cazul romanului casatorit in Norvegia caruia autoritatile i-au luat cei cinci copii prin demersuri pe langa ministere de la Oslo, prin asistenta consulara si prin propunerea ca acesti copii sa fie preluati de familia tatalui, ce se afla in Romania.

"Situatia familiei mixte cu resedinta comuna in Norvegia se afla in mod prioritar in atentia Ministerului Afacerilor Externe" iar ambasada acorda asistenta in limitele permise de competentele institutionale, de legislatia norvegiana si tinand seama de doleantele familiei, care a solicitat in mod expres discretie in privinta mediatizarii cazului", se afirma intr-un comunicat transmis de MAE.

Misiunea diplomatica romana la Oslo se afla in contact permanent cu familia, careia i-a pus la dispozitie o lista a coordonatelor de contact ale mai multor avocati si traducatori, si a inscris in registrele de stare civila romanesti certificatele de nastere ale celor cinci copii care au si cetatenie norvegiana.

MAE precizeaza ca, la nivel bilateral, nu exista instrumente juridice care sa permita cooperarea judiciara pe marginea unui astfel de caz.

De asemenea, din punct de vedere juridic nu sunt indeplinite premisele pentru a-i incadra pe cei cinci copii in categoria minorilor neinsotiti, pentru a solicita repatrierea lor in aceste conditii.

Familia beneficiaza in prezent de asistenta unui avocat din oficiu, care ii reprezinta direct in fata instantelor judecatoresti locale si a autoritatilor norvegiene competente in materie de protectie a copilului.

La solicitarea MAE, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale in urma careia a decis sa propuna partii norvegiene integrarea copiilor in familia biologica extinsa a tatalui, in Romania.

Intreaga documentatie pusa la dispozitie de ANPDCA a fost transmisa, in regim de urgenta, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, tuturor autoritatilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protectie a Copilului), precum si avocatului care reprezinta familia, pentru a fi utilizata in cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instantelor locale.

MAE a transmis, de asemenea, Misiunii Permanente a Romaniei la Strasbourg instructiuni privind identificarea posibilelor cai de actiune la nivelul Consiliului Europei.

Dialogul cu autoritatile norvegiene a relevat existenta a numeroase cazuri de aceeasi natura, tratamentul institutiilor competente norvegiene fiind general valabil, aplicabil inclusiv cetatenilor norvegieni.

Din informatiile aflate la dispozitia autoritatilor romane nu reiese, in acest moment, ca ar fi vorba de un tratament discriminatoriu la adresa cetatenilor romani, mai transmite MAE.

Avocatul Poporului s-a sesizat marti din oficiu cu privire la cazul celor 5 copii preluati de la parintii lorde catre autoritatile de protectie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei, informeaza institutia condusa de Victor Ciorbea.

Peste 300 de persoane au protestat, sambata, la sediul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti,dupa ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei 5 copii ai unei familii de romani stabilite in Norvegia si ar fi deschis procedura adoptiei internationale pentru ei.