Executivul a decis, prin hotarare de Guvern, simplificarea procedurilor si reducerea costurilor administrative ale operatorilor economici care desfasoara activitati privind paza obiectivelor, valorilor si protectia persoanelor. In cazul obiectivelor situate pe raza mai multor judete, se va emite un singur aviz privind planurile de paza pentru operatorii economici, in conditiile legii. Sunt simplificate, de asemenea, si modul de actualizare a planurilor de paza a transporturilor de valori, precum si procedura de reinnoire/obtinere a licentei de functionare, prin eliminarea unor documente (certificate de cazier juridiciar, certificat OSIM).

De asemenea, obligatia de avizare este eliminata in cazul proiectelor pentru casieriile cu operatiuni reduse sub 10.000 de euro sau pentru depozitele cu valori sub acest plafon. Guvernul mai arata ca pentru sumele de bani ce pot fi transportate in regim intern, plafonul este majorat de la 100.000 de euro la 150.000 sau echivalentul in lei, cu scopul de a optimiza costurile necesare indeplinirii cerintelor legale referitoare la amenajarea si echiparea compartimentului de valori si a personalului aferent.

Societatile specializate de paza si protectie care incalca normele referitoare la controlul personalului, aplicarea procedurilor de lucru sau a regulamentelor de functionare vor fi sanctionate, conform prevederilor din actul normativ.

Actul normativ prevede, totodata, prorogarea termenului referitor la obligativitatea realizarii analizelor de risc la securitate fizica de catre mai multe institutii publice si operatori economici care detin bunuri ori valori. Aceasta prevedere se va aplica incepand cu 1 iulie 2017, in conditiile in care un numar foarte mare de unitati nu sunt inca pregatite sa realizeze aceste analize de risc la securitate fizica.

Proiectul a fost definitivat pe baza observatiilor si propunerilor primite de la persoanele interesate in etapa transparentei decizionale, precum si a celor primite in cadrul dezbaterii in sedinta publica organizata pe 23 octombrie 2015 la sediul Ministerului de Interne. Proiectul a fost dezbatut, inclusiv, cu partenerii sociali in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social constituita la nivelul Ministerului de Interne.

Prin Hotararea aprobata miercuri au fost modificate si completate normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, prevazute de H.G. 301/2012.