Fiecare abonat nou la efactura CEZ Vanzare inseamna 1 leu donat de companie cauzei nevazatorilor din Romania. Primii 25.000 de lei vor fi alocati pentru deschiderea "Bibliotecii de energie", o platforma care va pune la dispozitia persoanelor cu deficiente de vedere nu mai putin de 300 de titluri de audiobookuri.

Biblioteca de energieFoto: CEZ Romania

"Noi, nevazatorii, ne-am nascut a doua oara de cand s-a descoperit accesibilitatea", ne spune cu o convingere greu de zdruncinat Vasile Tiucsan, maseur in statiunea Bala (judetul Mehedinti). Barbatul de 45 de ani, activ si cu pofta de viata, este personajul povestii care a inspirat campania pe care o lanseaza astazi una dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice din Romania: CEZ Vanzare, parte a Grupului CEZ in Romania.

Vasile Tiucsan a avut probleme cu vederea de cand se stie, iar de aproape 14 ani a ramas complet nevazator. Viata normala a lui Vasile incepe insa odata cu accesibilitatea - asa cum singur recunoaste.

Ce inseamna aceasta accesibilitate pentru noi toti ceilalti, obisnuiti sa citim fara probleme chiar si printre randurile unui articol de presa? Inventarea programelor de redare vocala a ceea ce apare scris pe ecranul unui computer sau smartphone a reprezentat un moment de cotitura in viata persoanelor cu deficiente de vedere.

Un astfel de software ii ajuta acum sa citeasca orice document digital care respecta o serie de reguli de formatare. Cu alte cuvinte, un adevarat cifru de decriptare a facturii de curent pe care Vasile Tiucsan a ales sa nu o mai primeasca prin posta, ci in format electronic - prin e-mail.

"Mi-a fost teama ca nu gasesc factura in plic, ca nu ajunge la timp sau cine stie ce se mai intampla aici la noi, la tara. De aceea m-am abonat la efactura CEZ Vanzare. Acum platesc deja lumina pentru toti colegii mei carora le-am facut conturi de efactura", explica Vasile Tiucsan.

Acelasi program de calculator il ajuta de cativa ani sa-si citeasca scriitorii preferati - Sorescu, Preda - dar sunt in continuare o multime de lucruri pe care ar vrea sa "le vada" cu puterea mintii, dar pe care nimeni nu s-a gandit sa le faca accesibile...

O platforma culturala dedicata persoanelor cu deficiente de vedere

In Romania sunt aproximativ 103.000 de oameni care, asemenea lui Vasile Tiucsan, au deficiente de vedere. 54.000 dintre ei cu deficiente chiar grave. Numai in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea - unde CEZ Vanzare furnizeaza in mod traditional energie - traiesc aproximativ 17.100 de persoane cu deficiente vizuale (grave, accentuate sau medii).

Daca esti client CEZ Vanzare, poti sa transformi hartia facturii in energie pentru ei. Pentru fiecare abonat nou la efactura CEZ Vanzare, compania doneaza cate 1 leu cauzei nevazatorilor din Romania.

Primii 25.000 de lei donati in cadrul campaniei "Transforma hartia in energie" vor fi alocati pentru deschiderea "Bibliotecii de energie" (bibliotecadeenergie.ro), o platforma care va pune la dispozitia persoanelor cu deficiente de vedere nu mai putin de 300 de titluri de audiobookuri. Noua biblioteca va avea si o varianta mobila, dezvoltata pentru Android si iOS.

"Felul in care persoanele cu deficiente de vedere folosesc noile tehnologii a reprezentat o reala inspiratie pentru noi. Faptul ca aceste persoane reusesc sa-si faca viata mai usoara prin primirea si plata electronica a facturilor ar trebui sa ne deschida tuturor noi orizonturi si sa ne faca sa alegem calea mai simpla, mai rapida si mai fireasca pentru timpurile pe care le traim atunci cand vrem sa primim si sa ne platim factura de energie electrica", a declarat Martin Zmelik, Country Manager si Presedinte al Directoratului CEZ Romania.

Fii unul dintre abonatii efactura

Fiecare dintre cei 1,4 milioane de clienti CEZ Vanzare poate contribui la construirea acestei biblioteci renuntand la factura traditionala, tiparita pe hartie si transmisa prin posta, si abonandu-se in perioada campaniei la efactura CEZ Vanzare.

Serviciul este gratuit, printre avantajele sale numarandu-se reducerea duratei de transmitere si receptie a facturii, rapiditate in efectuarea platii, dar si acces in timp real la informatii - posibilitatea vizualizarii facturii imediat ce aceasta este emisa, precum si arhivarea electronica a facturilor, cu impact minim asupra mediului.

Organizata in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor din Romania si cu Audio Libraria, prima etapa a campaniei se deruleaza incepand cu 23 decembrie 2015, pana la atingerea numarului de 25.000 de noi abonati la factura electronica.