Guvernul amana cu inca un an aplicarea unor prevederi din Codul de procedura civila din cauza lipsei camerelor de consiliu

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:48 Actualitate | Esenţial


Guvernul a decis prin Ordonanta de Urgenta amanarea cu inca un an a unor prevederi din Codul de procedura civila, motivul invocat fiind prevenirea unor disfunctionalitati in infaptuirea justitiei. "Prorogarea a fost determinata, in principal, de faptul ca, in urma evaluarii necesarului de spatii cu destinatia de camera de consiliu, la nivelul sectiilor civile, din necesarul total de 726 de camere de consiliu, pana in prezent au fost amenajate 148 de astfel de spatii. In bugetul de stat pe anul 2016 au fost prevazute fonduri in suma de 4.000.000 lei pentru amenajarea camerelor de consiliu la instante", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Vezi ce prevederi sunt amanate.

Guvernul precizeaza ca intrarea in vigoare a unor dispozitii din noul Cod de procedura civila (NCPC), care a fost amanata initial pana la 1 ianuarie 2016 prin Legea nr.2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila va fi din nou amanata, cu un an. Aplicarea dispozitiilor noului Cod de procedura civila depinde, in mod necesar, de continuarea implementarii planului de masuri de ordin administrativ (investitii in infrastructura, achizitii publice, resurse umane si bugetare), care a insotit Legea nr.2/2013, mai arata Guvernul.

Astfel, Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de urgenta prin care au fost prorogate, pana la 1 ianuarie 2017, termenele prevazute la art.XII alin.(1), art.XIII teza I, art.XVIII alin. (1) si art. XIX alin.(1) din Legea nr.2/2013, care privesc:
  • prevederile ce reglementeaza cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului in camera de consiliu;
  • dispozitiile privind pregatirea dosarului de apel/recurs de catre instanta a carei hotarare se ataca;
  • prevederile referitoare la pragul valoric (500.000 lei) care delimiteaza hotararile (ne)susceptibile de recurs;
  • dispozitiile privind compunerea completului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) competent sa solutioneze sesizarea in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (complet alcatuit din presedintele sectiei corespunzatoare a ICCJ sau un judecator desemnat de acesta si 12 judecatori din cadrul sectiei respective).
Corelativ, prin aceeasi Ordonanta de urgenta s-a extins aplicarea unor masuri legislative instituite, temporar, de Legea nr. 2/2013. Astfel, in procesele pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv:
  • cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului se vor desfasura in sedinta publica, daca legea nu prevede altfel;
  • pregatirea dosarului de apel sau, dupa caz, de recurs se va realiza de catre instanta care solutioneaza calea de atac respectiva;
  • nu vor fi supuse recursului hotararile pronuntate in cererile evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv;
  • sesizarile in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se vor judeca de un complet format din presedintele sectiei corespunzatoare a ICCJ sau un judecator desemnat de acesta si 8 judecatori din cadrul sectiei respective.
Prorogarea initiala a fost acompaniata de adoptarea unui plan de masuri administrative (investitii in infrastructura, achizitii publice, resurse umane, bugetare, IT), aprobat de catre Guvern prin memorandum, la sfarsitul anului 2012. Planul cuprindea o etapizare pe 3 ani a realizarii masurilor necesare pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri fundamentale pentru sistemul judiciar. Implementarea planului nu a fost finalizata pana la acest moment, astfel incat, pentru asigurarea unei aplicari in conditii optime a normelor noului Cod de procedura civila, prelungirea termenului pentru realizarea masurilor administrative propuse este esentiala si inevitabila, mai arata Guvernul.

In intervalul de timp pentru care s-a instituit noua prorogare vor fi monitorizare masuriile administrativee, precum si, daca este cazul, vor fi luate alte masuri necesare aplicarii in conditii optime a noii reglementari procesual civile, printr-un demers concertat si unitar si in urma unei consultari publice consistente.


Citeste mai multe despre   


689 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă