Avocatul Poporului s-a sesizat marti din oficiu cu privire la cazul celor 5 copii preluati de la parintii lor de catre autoritatile de protectie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei, informeaza institutia condusa de Victor Ciorbea.

Sute de persoane au protestat in fata ambasadei fata de preluarea celor 5 copii cu tata roman de catre autoritatile norvegieneFoto: Captura YouTube

Astfel, Avocatul Poporului s-a adresat, in vederea obtinerii de clarificari, Ombudsman-ului (omologul sau) din Norvegia si Ombudsman-ului Copilului din acelasi stat.

"Copiii au fost preluati de catre autoritatile norvegiene pe criterii religioase si de corectie aplicata minorilor", se afirma in comunicatul Avocatului Poporului. Minorii au fost preluati de catre autoritati in vederea adoptiei de catre cetateni norvegieni.

Tatal, Marius Bodnariu, este cetatean roman, iar potrivit jus sanguinis, copiii nascuti dintr-un cetatean roman sunt la randul lor cetateni romani, arata sursa citata. Marius Bodnariu, cetatean roman, este casatorit cu o cetateana norvegiana, Ruth Johanne Bodnariu.

Impreuna, cei doi soti au cinci copii si sunt stabiliti in Norvegia de aproximativ 10 ani.

In 16 noiembrie 2015,Protectia Copilului (Barnevernet) a luat cele doua fete de la scoala, fara informarea parintilor. Cateva ore mai tarziu, functionarii de la Protectia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu si, in lipsa tatalui care se afla la serviciu, au preluat cu forta si pe cei doi baieti ai familiei, lasand-o pe mama cu mezinul de trei luni.

A doua zi, 17 noiembrie 2015, fata de familie s-a mai luat o masura, susceptibila de a fi abuziva. Reprezentantii Protectiei Civile s-au prezentat la resedinta familiei, insotiti de patru politisti, fara niciun document oficial si au luat copilul de trei luni, declarand ca mama este periculoasa.

Pe de alta parte, tatal a fost arestat sub acuzatia de 'abuz asupra copilului'.

Modalitatea in care au actionat reprezentantii institutiei norvegiene sus-mentionate este susceptibila de a fi in contradictie cu articolul 99 din Constitutia Norvegiei care prevede ca: 'Nicio persoana nu poate fi retinuta, cu exceptia cazurilor determinate de lege si in modul prevazut de lege, afirma Avocatul Poporului.

Pentru arestarea fara mandat ori detentia ilegala ofiterul implicat raspunde in justitie fata de persoana retinuta.

In cazul petrecut in Norvegia este posibil sa fi existat abuzuri de putere si de drept, savarsite de catre autoritatile pentru protectia copilului.

De asemenea, este posibil sa se fi incalcat mai multe norme din legislatia internationala in domeniul drepturilor omului.

Dispozitiile articolului 8 alin. (1) si (2), coroborate cu dispozitiile articolului 14 din Conventia O.N.U. cu privire la Drepturile Copilului prevad ca statele parti se obliga sa respecte dreptul copilului de a-si pastra identitatea, inclusiv cetatenia, numele si relatiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fara nici o imixtiune ilegala.

In cazul in care un copil este lipsit in mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identitatii sale, statele parti vor asigura asistenta si protectia corespunzatoare pentru ca identitatea acestuia sa fie restabilita cat mai repede posibil, se mai arata in comunicatul Avocatului Poporului.

Peste 300 de persoane au protestat, sambata, la sediul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti,dupa ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei 5 copii ai unei familii de romani stabilite in Norvegia si ar fi deschis procedura adoptiei internationale pentru ei.