Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu, e sceptic in legatura cu sansele premierului desemnat din Moldova, Ion Sturza, de a constitui o majoritate parlamentara. Chifu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca oligarhul Vlad Plahotniuc nu va fi desemnat premier de presedintele Timofti daca nu reuseste sa stranga o majoritate guvernamentala. Chifu vorbeste si despre scenariul suspendarii presedintelui Nicolae Timofti: "ar arunca in aer definitiv Republica Moldova".

Iulian ChifuFoto: Hotnews

C. Pantazi: Dupa cateva saptamani de blocaj politic presedintele a anuntat nominalizarea pentru postul de premier: Ion Sturza. Trece guvernul Sturza de Parlamentul Moldovei?

Iulian Chifu: Nominalizarea era obligatorie, potrivit Constitutiei. De fapt, suntem la formula in care presedintele incearca sa-si indeplineasca o atributie constitutionala, nimic mai mult. Din punctul de vedere al capacitatii de a reuni majoritatea, trebuie sa vedem in ce masura exista acea discutie cu apartinatorul celeilalte parti. In momentul de fata s-au pronuntat niste grupuri politice, cred ca va fi foarte dificil, inclusiv daca ar exista aceasta discutie, sa refaci o majoritate. Deci mai degraba as merge pe varianta unei prime nominalizari facuta in asa fel incat cea de-a doua, fiind inainte de alegerile anticipate, sa introduca o presiune suplimentara pe partidele politice pentru a ajunge la o negociere.

Curtea Constitutionala a stabilit ca pe data de 29 ianuarie, daca nu este numit un guvern, va fi dizolvat Parlamentul si atunci intram in alegeri anticipate, cu consecinte extrem de complicate, pe care le putem discuta, dar in orice caz in mica masura favorabile unei Republici Moldova care vrea sa mearga pe drumul european si in orice caz unui stat care vrea sa faca reforme. Aici este marea problema.

C. Pantazi: Cu alte cuvinte, nominalizarea lui Ioan Sturza este o chestiune formala, astfel incat sa se ajunga la o a doua nominalizare, cea reala, pe care si-o doreste presedintele Timofti?

Iulian Chifu: Eu am pus acea conditie: daca are posibilitatea sa negocieze cu cealalta parte. E, suntem in situatia in care a fost nominalizat un prim-ministru fara a avea o majoritate. De fapt, asta este realitatea.

C. Pantazi: Si fara a avea un partid.

Iulian Chifu: Si fara a avea un partid. Deci, in momentul in care reuseste sa aiba acea negociere, ar putea sa-si construiasca acea majoritate. Insa v-am spus, sunt sceptic, pentru ca pornirea de unde a inceput arata in continuare un blocaj de negociere intre partidele pro-europene si…

C. Pantazi: auto-declarate pro-europene.

Iulian Chifu: Da, cu etichete pro-europene, pentru ca deja si noi, si Romania si-a schimbat fundamental pozitia. De fapt in raport cu toate celelalte state, cu UE si cu SUA, Republica Moldova are o problema, pentru ca nu mai e vorba doar sa aiba un guvern pro-european, ci un guvern reformist pro-european care chiar sa treaca la aplicarea acelor reforme, inclusiv cea mai dureroasa: cea de combatere a coruptiei.

C. Pantazi: Presedintele Partidului Democrat a declarat ieri ca nu va intra la discutii cu Ioan Sturza. Mai mult de atat, Marian Lupu a spus ca Sturza este candidatul PLDM, candidatul lui Filat. Este Sturza omul lui Filat?

Iulian Chifu: Nu. Aici este o mare greseala si cred ca tine mai degraba de pozitionari si de marcarea unor teritorii. Ioan Sturza este un candidat independent, este un multimiliardar in Republica Moldova, in Romania, in Austria, unde este domiciliul sau, care a mai fost prim-ministru in Republica Moldova si care este o solutie de compromis de tip, daca vreti, nealiniat, de tip tehnocrat.

E o chestiune mai degraba de imagine, incearca sa asocieze pozitia primului ministru din perioada ’97-’99 cu cea a lui Vladimir Filat, care este imaginea coruptiei in Republica Moldova. A ramas singurul corupt, nimeni nu mai este corupt in Republica Moldova, decat Partidul Liberal Democrat si Vlad Filat. Or, aici evident ca este o exagerare.

C. Pantazi: In cazul in care Ioan Surza nu reuseste sa treaca de votul Parlamentului, va asteptati ca viitoarea nominalizare sa fie Vlad Plahotniuc, care este seful de facto al PD?

Iulian Chifu: In momentul de fata, eu cred ca nu se va ajunge la un vot. Daca nu exista o majoritate, deci o negociere, intre Ion Surza si Partidul Democrat cu varianta formala sau informala, parerea mea este ca Ion Sturza isi va depune mandatul. Nu are sens sa mearga la vot. Deci, din punctul asta de vedere, cred ca se va incheia mai repede, in conditiile in care nu exista dialog.

Nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc are doua probleme majore: absenta unei majoritati care sa il sustina si pozitia sa, imaginea sa in societate. Pana una-alta, in Republica Moldova are notorietate aproape 100%, dar are 92% de persoane impotriva sa, care il sanctioneaza, si doar 4% favorabil. E un raport extrem de complicat pentru cineva pentru a fi adus in prim-plan.

Pe de alta parte, insa, daca Partidul Democrat din Moldova reuseste sa creeze o majoritate si vine la presedintele Timofti cu majoritatea si cu aceasta propunere, presedintele Timofti nu are alta varianta decat sa-l nominalizeze pe Vladimir Plahotniuc. Varianta in care nu exista o majoritate sa-l numeasca pe Vladimir Plahotniuc, la cum il cunosc eu pe presedintele Timofti, cred ca este putin probabil, cu riscul de a fi suspendat, de a fi demis, de a se incerca o varianta in forta, in ceea ce-l priveste.

C. Pantazi: Daca nu este nici Sturza, daca nu va fi nici Plahotniuc, pe cine vedeti cel mai probabil candidat cu sanse reale sa devina premier?

Iulian Chifu: Eu cred ca in momentul de fata ne intereseaza doua lucruri fundamentale. In primul rand sa avem o guvernare stabila pentru 3 ani, deci pana la alegeri, in al doilea rand sa fie o guvernare, un guvern reformist pro-european. Deci o majoritate stabila care sa voteze aceste reforme, multe dintre ele fiind costisitoare. Acestea ar fi cele doua conditii de plecare. In al doilea rand, evident ca si problema Vladimir Plahotniuc ca persoana se ridica, acceptand faptul ca ar avea forta politica sa fie impus. Dar sa zicem ca aici se discuta in planul secund.

Ceea ce cred ca este important este ca aceasta majoritate sa fie spuneam stabila, sa fie negociata. A impune o solutie unui partid sau altuia nu inseamna altceva decat a introduce instabilitatea in acea coalitie si, la un anumit punct, peste un numar de luni, acea instabilitate sa rabufneasca si sa avem o noua criza.

C. Pantazi: Cum s-a si intamplat, de cateva ori, in trecutul recent.

Iulian Chifu: Cum s-a si intamplat, de cateva ori. Esenta este ca trebuie sa existe o negociere, vrem-nu vrem, intre Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat si, mai mult, intre cele doua partide sa existe un acord, ambele sa castige, ambele sa piarda. Adica sa gaseasca un compromis in care sa fie de acord fiecare in a-si pasa un tip de control celeilalte parti.

C. Pantazi: Si vedeti posibil, realizabil acest acord?

Iulian Chifu: Eu cred ca asta este singura sansa. Eu cred ca este singura sansa a Republicii Moldova. Cred ca suntem in situatia in care Partidul Liberal Democrat, dupa ce a primit numeroase lovituri - arestarea liderului, etichetarea ca partid corupt…

C. Pantazi: ruperea unei factiuni…

Iulian Chifu: …nu numai, demiterea guvernului cu premierul sau - in momentul de fata a reusit sa treaca peste o perioada complicata si a revenit la masa de negociere. E un pas major inainte, e o deschidere aratata. Din partea cealalta n-am vazut inca o propunere concreta. Nu trebuie sa o vad eu, trebuie sa existe pentru o negociere reala. O propunere concreta in jurul careia sa se poata negocia. Noi ne-am plasat in situatia de a discuta cine poate sa numeasca premierul, cine are mai multe voturi…

C. Pantazi: Pai e esential lucrul asta.

Iulian Chifu: PDM-ul a inceput sa culeaga la bucata…

C. Pantazi: Nu, vrac a luat 14 ieri.

Iulian Chifu: Nu mai spunem despre componenta aceasta. Aia vine sa intareasca. Partidul Liberal Democrat a venit si a spus: voi ati cumparat un parlamentar, v-ati facut 20, uite noi facem o platforma comuna cu fostii nostri parlamentari. Bun, din nou, se discuta aici in termeni efectiv de…

C. Pantazi: …e ca la piata.

Iulian Chifu: E, n-as spune… Negocierea asta este, pana la urma. Problema este ca situatia in care faci o majoritate de stransura, eventual cu acei parlamentari comunisti pro-europeni, descoperiti peste noapte pro-europeni, evident ca contravine, din punct de vedere moral, unei inaltimi morale a unui guvern facut pe votul din 30 noiembrie, pe votul populatiei, care consacra Partidul Liberal Democrat ca prima forta. Dar sa zicem ca nici macar acest lucru nu este o chestiune reala. Daca pe masa ar fi o oferta concreta, care ar echilibra numirea, fie si de catre Partidul Democrat, a unui candidat de prim-ministru, nu stiu, un echilibru in vicepremieri, un echilibru in schimbarea presedintelui Camerei, in momentul respectiv un echilibru de aceasta factura ar putea sa fie lucrat. Insa, repet: nu s-a plecat la drum cu o oferta facuta Partidului Liberal Democrat, ci doar este tentativa: am presedintele Camerei, vreau si primul ministru, daca se poate pun eu si presedintele.

Deci o victorie totala a unei parti, dupa ce ai umilit si ai infrant cealalta parte, nu este una care sa iti dea o stabilitate in timp si, de fapt, asta este principala mea teza in raport cu ceea ce se intampla in Republica Moldova. Cred ca, in momentul de fata, lupta trebuie sa fie ca cele doua parti sa fie convinse si sa convina sa se puna de acord si sa aiba mecanisme reciproce de control, pentru a putea face pasul inainte. Cu sau fara Vladimir Plahotniuc premier al unei majoritati.

C. Pantazi: Daca nici Surza, nici urmatoarea nominalizare nu vor reusi sa treaca de Parlament, ne putem astepta ca PD-ul lui Plahotniuc si Lupu sa negocieze suspendarea lui Timofti?

Iulian Chifu: Nu. Eu cred ca suspendarea ar putea interveni intre aceste momente. Odata ce exista a doua nominalizare care ar cadea, suntem in situatia alegerilor anticipate. Si presedintele poate sa ceara alegeri anticipate si suntem intr-o situatie constitutionala corecta. Cu costurile pe care alegerile anticipate astazi le aduc.

C. Pantazi: Ce se intampla cu scenariul suspendarii?

Iulian Chifu: In conditiile in care nu exista o majoritate, este nominalizat un candidat de prim-ministru, iar PD ar forta suspendarea, demiterea, e o problema constitutionala acolo, majora. Presupune niste conditii extrem de stricte, presupune o validare de catre Curtea Constitutionala a unui asemenea proces.

C. Pantazi: Este un aviz conform, nu un aviz consultativ, ca in Romania?

Iulian Chifu: Daca o luam in sens strict, e un aviz consultativ. Dar trebuie sa ai o motivatie: inalta tradare, coruptie, abuz de functie a presedintelui. Or, cu doua luni inainte de incheierea mandatului e foarte dificil sa vinzi asa ceva, o asemenea varianta. Mai mult, haideti sa acceptam, desi este o speculatie pura, sa acceptam doar pentru evaluarea noastra ca s-ar intampla. Ce avem? Avem presedinte care este inlocuit cu un presedinte interimar, Candu al PDM-ului [Andrian Candu, presedintele Parlamentului, membru PDM - n.red.], care il desemneaza pe Plahotniuc al PDM-ului drept premier. Pai suntem in situatia in care oricine ar putea sa vorbeasca despre lovitura de stat.

C. Pantazi: S-a vorbit despre o lovitura de stat in Romania, stat membru UE, in 2012.

Iulian Chifu: E o fortare care costa. Eu nu as vrea sa vad strada revenind.

C. Pantazi: Excludeti total acest scenariu?

Iulian Chifu: Cand ai 92% impotriva ta din populatie, a forta o asemenea varianta … Nu o resping. S-ar putea sa ajungem in situatia respectiva. Ar arunca in aer definitiv Republica Moldova, cu costuri incomensurabile, in primul rand pentru populatie si pentru cetateni. Deci, pana la urma, ce punem? Fata in fata punem o negociere, o perfectare cu un echilibru de putere sau asa vreau eu, fortam, mergem pana la capat, distrugem pe toata lumea?

C. Pantazi: Cat de tare isi doreste Vlad Plahotniuc sa fie premier?

Iulian Chifu: Nu stiu. Unii spun ca ar fi vorba despre dorinta de a reveni si de a arata ca poate sa faca. Am tot fost numit papusar, iata vin, preiua eu fraiele, rezolv eu problema, si a guvernului, si a presedintelui, vom alege, si mergem mai departe si facem si reformele. O varianta din asta de forta.

C. Pantazi: E plauzibil acest scenariu, ca un om care a lucrat in subterane, care si-a facut averea intr-un mod pe care nu il intelege foarte multa lume, sa devina brusc un om de stat, un reformator?

Iulian Chifu: Eu n-am spus ca va deveni un om de stat. Ca va deveni un reformator? Suntem intr-o societate comerciala care trebuie sa-si restructureze activele. Si da, vine patronul si restructureaza activele. Diferenta fundamentala este ca o tara nu este o societate comerciala. Un stat nu este o societate comerciala. Deci va fi dificil, pentru ca nu poti sa impui populatiei un asemenea proiect, mai ales cand nu ai sustinere publica. Nu vreau sa spun ca n-ar putea sa ajunga la o concluzie. Dar costurile sunt atat de mari, opozitia fata de persoana, fata de modul in care s-a ajuns acolo, daca nu s-a facut printr-o convergenta de interese, printr-o repartizare si un echilibru de putere, costurile s-ar putea sa fie atat de mari, incat sa nu se poata purcede, admitand ca ar fi o varianta buna. V-am spus ca unii spun asa ceva. Altii spun: nu, este o definitivare a capturarii statului de catre un oligarh, iata, are in momentul de fata tot, are si presedintele Camerei, are si primul ministru, chiar el sau un om al lui, preia si functia de presedinte, dupa care conduce un stat ca pe propriul buzunar, ca pe propria societate comerciala. Ganditi-va, o asemenea naratiune in spatiul public, cu gradul de sustinere care exista a unui asemenea tip de naratiuni, cat de rau ar face Republicii Moldova.

C. Pantazi: Credeti ca poate Romania sa isi proiecteze interesele de securitate cu Plahotniuc premier?

Iulian Chifu: In conditiile in care ar ajunge prim-ministru Plahotniuc, echilibrul ar face ca presedintele Parlamentului sa fie un reprezentant probabil PLDM, viitorul presedinte al Republicii Moldova, care ar urma sa fie instalat, ar fi fie actualul Timofti, fie cineva probabil propus de catre Partidul Liberal. Intr-o asemenea formula de echilibru, eu cred ca postura de prim-ministru ar cataliza mai degraba elementele pozitive din personalitatea lui Plahotniuc si ar exista un anumit tip de control. Problema nu este aceasta, si daca se ajunge la majoritate, deci la echilibru, la punere de acord, ar fi o problema de imagine, adica evident ca ar fi preferabil sa fie altcineva din partea Partidului Democrat. Romania, de altfel, in afara de cele doua puncte esentiale, adica drumul european al Republicii Moldova, echilibru, stabilitate si reforme nu cred ca are o alta perspectiva si nu cred ca isi doreste, ca stat, altceva din partea Republicii Moldova. Romania chiar respecta in mod real suveranitatea Republicii Moldova si nu va interveni in plan intern, cat timp nu se vor produce alte tipuri de malversatiuni. Daca formula de conducere a viitorului guvern ar fi una care ar duce la spolierea statului in favoarea unor firme particulare sau la noi asemenea scheme cum am mai vazut in Republica Moldova, evident ca reactia ar fi naturala.

C. Pantazi: Va referiti la cea cu bancile?

Iulian Chifu: Cu bancile, cu diferitele scheme de functionare. In momentul respectiv, evident ca ar exista o reactie, nu numai din partea Romaniei. Din partea Uniunii Europene, din partea Statele Unite, din partea oricarui stat serios care s-ar uita la starea si la evolutia de acolo.

C. Pantazi: Am vorbit de pozitia Romaniei fata de Plahotniuc si de modul in care si-ar putea…

Iulian Chifu: fata de Republica Moldova. Romania nu cred ca are un punct de vedere fata de o persoana din Republica Moldova.

C. Pantazi: Cum se pozitioneaza in momentul asta reprezentanti ai unor state din UE si ai Statelor Unite fata de Plahotniuc?

Iulian Chifu: Din nou, nu cred ca un stat serios, un stat occidental, un stat democratic se pozitioneaza fata de o persoana din Republica Moldova, om de afaceri, om politic sau de alta natura, ci se pozitioneaza fata de stat, fata de institutii. In masura in care sunt respectate raporturile constitutionale, institutionale, un stat respecta suveranitatea, deci modul in care isi aseaza fiecare stat alegerile interne. Nu cred ca exista o pozitionare, strict particulara, poate a unor reprezentanti de pe la Chisinau a diferitelor state, dar in rest nu exista o pozitionare fata de o persoana niciodata.

C. Pantazi: Daca ar avea loc alegeri anticipate, care ar fi rezultatul?

Iulian Chifu: E o speculatie. Sondajele in momentul de fata arata cumva un echilibru intre partidele pro-europene consacrate si cele noi. Inregistrarea nolui Partid DA vine si mananca voturi din partidul consacrat, Partidul Liberal Democrat, care inca plateste pentru acea eticheta de partid corupt, si arestarea lui Vlad Filat, si pierderea conducerii statului. In egala masura, nici Partidul Democrat nu este foarte bine reprezentat. As fi putin circumspect, pentru simplul motiv ca una este sa masuram lucrurile in afara unei campanii electorale, alta in campanie. Pe de alta parte, sa nu uitam ca si personajele pe care le pomeneati dvs, nu uitam ca a venit un partid nou, aceasta platforma social-democrata creeaza o problema majora. Eu nu cred ca exista o asemenea platforma si ruptura din Partidul Comunistilor, daca nu exista certitudinea faptului ca nu vor exista alegeri anticipate. Cine ar fi plecat dintr-un partid?

C. Pantazi: Vorbiti de cei 14 parlamentari care au plecat ieri din PCRM?

Iulian Chifu: Da. Deci aici cred ca ideea de anticipate este foarte complicata in a fi aplicata si cred ca exista niste garantii date acelor oameni, acelei platforme, ca nu va exista. Deci vom avea, s-ar putea, un nou partid, deja pe stanga, care se va inghesui unde: langa Partidul Democrat, langa partidul lui Dodon. Nu are sens sa facem. Partidul Platformei DA, a oamenilor din strada. Iarasi e greu de estimat, de-abia s-a inregistrat, inca nu avem elementele de masuratori. Sunt schimbari majore care vor interveni. Au fost masuratori facute cu jucatori falsi, ne-cunatificati. Iata, nu avem o masurare a unui partid unionist, care in Republica Moldova a ajuns per total la 21-22%.

C. Pantazi: Si care ar fi acest partid?

Iulian Chifu: Nu conteaza. Orice formula de aglutinare. Nu unul existent, pentru ca acolo am vazut masuratorile. Deci este dificil in a vorbi astazi si a prognoza astazi ce se va intampla mai departe, si e speculativ. Insa cred intr-adevar ca optiunea pro-europeana ar avea niste probleme daca nu s-ar deconta si aspectele de coruptie care vin la Partidul Comunist, la Partidul Socialistilor, sa nu uitam ca Igor Dodon a fost ministru al Economiei comunist, o perioada extrem de nefasta, si el a creat schema, de exemplu, de aprovizionare curent electric de la Cugiurcan printr-un intermediar.

C. Pantazi: Dar nu vedem niciun dosar de coruptie.

Iulian Chifu: Si nu exista sau sunt, dar nu au ajuns in faza. Dl Usatii e un personaj absolut neprizabil. A fugit in campania electorala si partidul sau…

C. Pantazi: …dar cu mare priza la public.

Iulian Chifu: Ca orice partid anti-sistem, in lipsa unei sperante. Domnia sa a fugit din tara ca sa nu fie arestat, pentru ca adusese, si partidul sau exclus din alegeri, pentru adusese finantari din Rusia pentru partid, lucru interzis. Apoi a fugit a doua oara, in urma cu vreo 2-3 saptamani dupa ce a publicat acele inregistrari relative la viata personala a lui Vlad Filat, de un nivel reprobabil, care automat ar fi trebuit sa fie constituite intr-un dosar de urmarire. E vorba de dreptul la viata privata al unei persoane, indiferent in ce conditii. A fugit atunci, s-a intors. Deci in toate aceste cazuri lucrurile nu sunt pe deplin decontate, iar o campanie electorala ar putea sa modifice substantial si raporturile de forta, si imaginile diferitilor actori. Adica considerarea unei situatii prezente ar fi reprobabile. Deci nu as vrea sa anticipez, ar fi complicat, iar afirmatia ca maine nu ar fi alese partidele pro-europene iarasi mi se pare putin exagerat. Discutam pe niste date actuale, pe niste sondaje actuale, inainte de campanie, inaintea unor alte lovituri pe care le vom vedea.

C. Pantazi: Aceste alegeri anticipate ar fi in interesul Rusiei?

Iulian Chifu: Eu cred ca in momentul de fata Federatia Rusa are atata treaba de facut si atatea directii, incat ultima sa preocupare ar fi sa genereze o instabilitate si in Republica Moldova sau in zona transnistreana.

C. Pantazi: De ce credeti? Ca nu are capacitatea sa il gestioneze?

Iulian Chifu: Nu am spus ca nu are capacitatea. E o dificultate sa gestionezi atatea focare si sunt locuri in care investesti, pentru ca ai probleme majora. Plus ca, in momentul de fata, situatia financiara a Federatiei Ruse nu este din cele mai roz. Pe de alta parte, ca sa fim foarte exacti, Federatia Rusa este un stat pragmatic, care va valorifica orice oportunitate, orice vulnerabilitate va intalni in Republica Moldova, pentru a-si promova propriile interese. Deci nu va rata o situatie care ii va fi favorabila. Insa nu va avea bani ca sa genereze, neaparat, sau interese ca sa genereze neaparat procese foarte destabilizatoare, foarte turbulente in Republica Moldova.

C. Pantazi: Pare ca nici nu are nevoie, cu actorii pe care ii vedem in momentul asta pe scena publica. Fac ei toata treaba.

Iulian Chifu: V-am spus. Va valorifica orice oportunitate va avea.

C. Pantazi: La ce va asteptati din partea Bruxelles-ului?

Iulian Chifu: In momentul de fata, la consecventa. Si cred ca o consecventa similara cu cea a Romaniei. Adica va sustine in orice moment drumul european al Republicii Moldova, va sustine un guvern reformist pro-european indiferent cum se va chema el si in orice caz va privi cu reticenta orice formula mezalianta sau miscare dura, violenta, agresiva, neconstitutionala sau discutabila.

C. Pantazi: Asta insemnand si oprirea oricarei asistente?

Iulian Chifu: Ele sunt oprite in momentul de fata. Ca sa poti sa deblochezi aceasta situatie e nevoie de un guvern reformist la Chisinau.

C. Pantazi: Acesta este instrumentul cel mai puternic pe care il are UE.

Iulian Chifu: E adevarat. In momentul de fata, asta este instrumentul major si asta este si instrumentul Romaniei, sa nu uitam acel imprumut de 150 de milioane de euro, care este pendinte pana in momentul in care va exista un guvern pro-european reformist la Chisinau.