Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ar urma sa desemneze luni un candidat pentru functia de premier, potrivit anuntului facut la sfarsitul saptamanii trecute de seful statului moldovean dupa consultarile avute cu liderii formatiunilor proeuropene, scrie Agerpres.

Nicolae Timofti a refuzat sa mearga la summitul sefilor de stat din CSIFoto: Agerpres

Nicolae Timofti a avut vineri o noua intrevedere cu reprezentantii celor patru partide din parlamentul de la Chisinau care se declara proeuropene - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Partidul Popular European din Moldova - si dupa aceasta intalnire urma sa fie desemnat premierul, dar aceasta decizie a fost amanata intrucat formatiunile respective nu au reusit sa ajunga la consens.

Vineri expira termenul limita dat de presedintele Timofti partidelor parlamentare pentru a ajunge la un acord in privinta unei candidaturi la functia de premier.

Nicolae Timofti declara anterior ca, daca partidele nu vor reusi sa ajunga la un consens, el va nominaliza un candidat indiferent daca va exista sau nu o majoritate parlamentara care sa investeasca guvernul. Dupa ce a anuntat ca este hotarat sa desemneze un candidat la functia de premier, liderii Partidului Democrat au dat de inteles ca ar putea declansa procedura de demitere a sefului statului.

Ulterior, la o intalnire cu Nicolae Timofti, i-au cerut acestuia sa-l desemneze pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, insa presedintele a respins propunerea democratilor. In cadrul unei intrevederi avute joia trecuta cu ambasadorii statelor membre din Uniunea Europeana, Nicolae Timofti le-a vorbit diplomatilor europeni despre tentativa structurilor oligarhice de a deturna cursul european al Republicii Moldova, despre presiunile exercitate asupra sa si a familiei sale si a promis ca nu va ceda.

Potrivit unui comunicat al presedintiei, diplomatii europeni si-au exprimat sustinerea fata de pozitia lui Nicolae Timofti.

''Orice presiune asupra sefului statului este inacceptabila. Vom sprijini un guvern care va face sa functioneze institutiile, va distruge sistemul statului captiv, va consolida societatea, va reduce coruptia si va asigura independenta energetica a tarii. Dorim dezvoltarea pozitiva si stabila a Republicii Moldova'', declara seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, prezent la intrevedere, potrivit Deutsche Welle.

Republica Moldova nu are guvern de la sfarsitul lunii octombrie, cand a fost demis guvernul liberal-democratului Valeriu Strelet, printr-o motiune de cenzura initiata de socialisti si comunisti si votata si de democratii din coalitia proeuropeana. In cazul in care deputatii nu vor reusi sa investeasca un nou guvern pana la 29 ianuarie 2016, seful statului este obligat sa dizolve parlamentul si sa stabileasca data alegerilor anticipate.