Sistemul antiracheta de la Deveselu are un rol strict defensiv, a declarat vineri ministrul de Externe Lazar Comanescu, intr-o conferinta de presa la sediul MAE, in ziua in care a fost anuntata finalizarea bazei antiracheta de la Deveselu. "Indiscutabil, este cel mai important proiect strategic bilateral romano-american", a declarat si ministrul Apararii, Mihnea Motoc. Baza de la Deveselu va fi complet operationala in 2016. La randul sau, Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, considera ca "Scutul de la Deveselu, o confirmare a relatiilor extraordinare dintre Statele Unite si Romania." El a subliniat ca scutul "este un sistem de aparare impotriva pericolelor din afara Europei. Nu este indreptat impotriva Rusiei".

Conferinta de presa la MAEFoto: Captura Digi 24

"As vrea sa clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antiracheta si, mai important, pentru ce nu a fost construit. In primul rand, sistemul antiracheta de la Deveselu este menit sa contracareze amenintarile venite din afara Europei. Asa cum a spus si domnul ministru Lazar Comanescu, nu este, repet, nu este, indreptat impotriva Rusiei si nici nu detine capabilitati menite sa ameninte Rusia", a subliniat ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, in discursul tinut la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a adaugat, in discursul sau, ca "ne-am incadrat in bugetul initial", iar acum incepe "faza de testare" a scutului.

"Este o piatra de temelie pentru sistemul antiracheta, pentru NATO", a subliniat Hans Klemm.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, spune ca scutul de la Deveselul este o dovada de consolidare a parteneriatului strategic Romania-SUA, "parteneriat pe care il vrem extins si in alte domenii, mai ales cel economic". Comanescu a tinut sa reafirme"caracterul exclusiv defensiv al scutului antiracheta", precizand ca acesta nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse si va fi utilizat doar in scopuri defensive, in fata amenintarilor din afara continentului.

"Acesta reflecta nivelul superior al relatiei bilaterale cu SUA, la aniversarea a 135 de ani de relatii bilaterale si consolideaza, in acelasi timp, profilul Romaniei in cadrul NATO. Ne bucuram, astfel, de o excelenta materializare a dimensiunii de securitate a parteneriatului strategic romano-american pe care o dorim extinsa si in celelalte domenii, cu precadere, in cel economic", a declarat ministrul Lazar Comanescu.

Statele Unite si Romania au anuntat vineri finalizarea bazei antiracheta de la Deveselu, care va fi complet operationala in 2016, pentru a oferi protectie in fata unor potentiale atacuri din partea Iranului, potrivit declaratiilor a trei oficiali americani din cadrul administratiei si din aparare, citati de Reuters.

Ambasada SUA in Romania si Ministerul roman al Afacerilor Externe au anuntat vineri "capabilitatea tehnica" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii, au precizat sursele citate.

"Acest lucru inseamna ca toate componentele majore ale sistemului de aparare antiracheta, inclusiv rachetele, se afla acolo si au fost predate comandantilor militari", a declarat unul dintre oficiali.

Baza va fi complet operationala in 2016, dupa ce va fi integrata in sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al NATO.