Vicepremierul Vasile Dincu a cerut ASF sa prezinte un raport dupa finalizarea controalelor desfasurate la societatile de asigurari pentru verificarea cauzelor care au dus la cresterea politelor RCA si sa continue, intr-un ritm mai accelerat discutiile cu reprezentantii transportatorilor. "Cerem ASF sa propuna masuri legislative dupa incheierea controlului si sa-si continue activitatea, lucrand in beneficiul consumatorului", a spus Dincu, dupa o intalnire cu transportatorii, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Vicepremierul Vasile Dincu si ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, au avut joi, la Palatul Victoria, o intalnire cu reprezentantii confederatiilor si asociatiilor transportatorilor, cei ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si cei ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Astfel, inaintea intalnirii deja programate pe data de 25 ianuarie 2016, la care vor participa si reprezentantii Parlamentului, (avand in vedere ca ASF este sub autoritatea forului legislativ) va avea loc o discutie intermediara saptamana viitoare, marti, intre reprezentantii ASF, ai asiguratorilor si cei ai transportatorilor. Discutiile vor viza gasirea unor solutii la problemele semnalate de reprezentantii asociatiilor transportatorilor, respectiv: incheierea politie de asigurare RCA pe orice perioada de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislatiei actuale; posibilitatea suspendarii platii politiei RCA in cazul in care autovehiculul este imobilizat, achitarea politei RCA in mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducatorului auto, precum si plata mai rapida a despagubirilor.

Potrivit comunicatului, reprezentantul ASF, prim-vicepresedintele Cornel Coca Constantin a afirmat ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate controalele desfasurate la societatile de asigurare si ca posibilitatea individualizarii riscului (care va avea ca efect plata politei RCA in mod individual) este o tema aflata in analiza unui grup de lucru.

De asemenea, vicepremierul Dincu a luat act de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului pentru eliminarea accizei suplimentare pentru combustibil, afirmand ca va transmite aceasta cerere Ministerului Finantelor Publice, in conditiile in care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.

Vicepremierul Vasile Dincu si ministrul Violeta Alexandru au stabilit continuarea dialogului si in ceea ce priveste proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice. Maine va fi organizata consultare publica asupra acestui proiect, urmand ca propunerilor asociatiilor de transport public sa fie luate in calcul la definitivarea actului normativ. ¬Vreau sa instituim un cult al dialogului civic asupra tuturor proiectelor de acte normative, pornind de la premisa ca societatea civila are un rol extrem de important in definitivarea politicilor publice¬, a subliniat ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru.

De asemenea, vicepremierul Dincu le-a transmis transportatorilor ca pana la sfarsitul anului, Guvernul are in procedura de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.

La intalnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, Federatia Operatorilor Romani de Transport, Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002, Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale, Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti, Asociatia Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M.