Hotararile judecatoresti emise de toate instantele din Romania vor putea fi consultate pe portalul www.rolii.ro, lansat miercuri, pe care au fost deja publicate 2,2 milioane de hotarari din 2013 - 2015, urmand sa fie publicate pana la 20 de milioane de decizii din anii anteriori, informeaza Mediafax.

ROLII, portalul ce va contine toate hotararile instantelorFoto: rolii.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat miercuri portalul Institutului Roman pentru Informatii Juridice - Romanian Legal Information Institute (ROLII).

Pana miercuri, 2,2 milioane de hotarari judecatoresti anonimizate au fost publicate pe portal, urmand ca in perioada urmatoare sa fie incluse hotarari judecatoresti definitive din anii anteriori incepand cu anul 2007. Portalul ROLII va detine in aceste conditii un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotarari judecatoresti definitive, potrivit CSM.

Prin acest proiect cei interesati vor putea identifica practica unei anumite instante intr-o anumita materie.

Potrivit CSM, lansarea portalului marcheaza o etapa cheie in cresterea transparentei actului de justitie din Romania si in dezvoltarea si promovarea accesului liber, general si gratuit la informatia juridica publica, legislatia si jurisprudenta romaneasca si europeana. Portalul reprezinta un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atat cetatenilor - ca destinatari principali ai acestui proiect, dar si tuturor categoriilor de profesionisti implicati in domeniul justitiei.

Prin lansarea portalului si publicarea tuturor hotararilor judecatoresti in spatiul virtual, integral si anonimizate, Romania se numara printre primele tari din Uniunea Europeana in care cetatenii si profesionistii in drept pot accesa gratuit hotararile pronuntate de instante.