Partidul socialist de opozitie din Republica Moldova va propune parlamentului amendarea constitutiei astfel incat sa se excluda posibilitatea unirii cu Romania in viitor, a declarat agentiei ruse TASS liderul formatiunii, Igor Dodon.

In Romania si Moldova au loc periodica marsuri pentru unirea celor doua tariFoto: Agerpres

“Socialistii au pregatit deja un proiect de lege pentru amendarea constitutiei. Noi sugeram amendarea articolului 142 pentru a exclude posibilitatii lichidarii suveranitatii si statului Republicii Moldova prin referendum”, a spus Dodon.

“Vom introduce proiectul in parlament curand. Apoi vom vedea pe ce pozitii se afla toti”, a adaugat el.

Saptamana trecuta, socialistii au acuzat ministerul educatiei de la Chisinau ca otraveste mintile elevilor si studentilor cu ideea unificarii cu Romania.

Ca un gest deminstrativ,deputatul PSRM Vlad Batrancea a rupt harta Romaniei Mari in plenul Parlamentului de la Chisinauin timpul dezbaterilor pe tema propunerii de audiere a ministrului Educatiei pe subiectul directorilor de scoli si a "propagandei romanismului".

Liderul socialistilor, Igor Dodon, a amenintat in timpul acestor dezbateri ca, imediat dupa sarbatorile de iarna, formatiunea sa va demara o campanie 'impotriva unionistilor'.

Ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, considera ca gestul facut joia trecuta in parlamentul din Republica Moldova de un deputat socialist de a rupe harta Romaniei Mari in timpul unor dezbateri nu priveste Romania, ci tine de politica interna a statului moldovean.

''Nu am sentimentul ca ceea ce s-a intamplat in parlamentul de la Chisinau priveste Romania. Cred ca acest incident vizeaza mai curand politica interna a Republicii Moldova. Un politician a tinut sa distruga un obiect cu uz didactic. Asemenea obiecte de uz didactic care pot sau nu avea o conotatie politica exista foarte multe. De pilda, cand se preda istoria URSS, se face uz de harta URSS. Nu te poti supara pe creioane. Nu e un moment istoric, ci are legatura cu istoria'', a afirmat ambasadorul Marius Lazurca in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit agentiei IPN, citata de Agerpres.

Diplomatul roman a adaugat ca Romania va continua sa ajute Republica Moldova.

In Romania si in Republica Moldova au loc periodica marsuri si alte evenimente de sustinere a unirii celor doua tari.

Ultimul de acest fel din Romania avut loc chiar de Ziua Nationala,cand Membrii Platformei Unioniste Actiunea 2012 au defilat cu aproximativ o suta de masini, de la Bucuresti la Ploiesti, ei purtand steaguri tricolore si transmitand un mesaj de unire a Basarabiei cu Romania - "2018 - anul reintregirii".

Tot pe 1 decembrie 2015,sute de persoane au participat, la Chisinau, la un miting in favoarea uniriiRepublicii Moldova cu Romania, in timp ce un alt grup, care se opune ideii unificarii celor doua tari, a organizat proteste, potrivit Mediafax.