Profesorul Mircea Dumitru a fost reales rector al Universitatii din Bucuresti, dupa al doilea tur de scrutin organizat miercuri, 16 decembrie, anunta Euractiv.ro. Mircea Dumitru a avut-o contracandidata pe Nicoleta Ionac, profesor la Facultatea de Geografie.Mircea Dumitru a fost reales rector al Universitatii din Bucuresti cu 77% din voturi.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

Alegerile au avut loc in doua tururi de scrutin, dupa ce la primul tur, desfasurat pe 9 decembrie 2015, niciun candidat nu a intrunit numarul minim de voturi (672) reprezentand 50% plus 1 din numarul de electori. La primul tur, Mircea Dumitru a strans 646 voturi, iar Nicoleta Ionac: 219 voturi.

Intre cele doua tururi s-a desfasurat si prima dezbatere intre candidatii la functia de rector a Universitatii din Bucuresti, care a fost moderata de noul presedinte al Senatului universitar, Marian Preda.

Al doilea tur al alegerilor s-a desfasurat miercuri, 16 decembrie 2015. Mircea Dumitru a fost ales de catre comunitatea academica in functia de rector, pentru mandatul 2015-2019, cu 790 de voturi, reprezentand 77% din numarul persoanelor care s-au prezentat la urne.

Vezi aici rezultatele complete ale alegerilor

La alegeri au avut drept de vot 1.345 de persoane: cadre didactice si cercetatori angajati pe perioada nedeterminata, studenti membri ai senatului universitar si ai consiliilor facultatilor, anunta Universitatea, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Alegerile pentru functia de rector au fost validate in sedinta Senatului din 17 decembrie 2015. Dupa confirmarea prin ordin al Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru isi va numi prorectorii si decanii.

Cine este Mircea Dumitru

Mircea Dumitru (55 de ani) este rector al Universitatii din Bucuresti din decembrie 2011, cand a fost ales pentru primul mandat. Este membru corespondent al Academiei Romane si profesor la Departamentul de Filosofie Teoretica al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. A fost decan al Facultatii de Filosofie intre 2000-2008 si prorector al Universitatii din Bucuresti in perioada 2008-2011.

Specialist in logica filosofica, filosofia limbajului, metafizica modalitatilor, epistemologie, filosofia mintii si a constiintei, Mircea Dumitru a obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans in mai 1998, iar doua luni mai tarziu a finalizat un al doilea doctorat, la Universitatea din Bucuresti, se arata in comunicat. A fost profesor invitat la Universitatea "Jean Moulin" Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

A primit premiul "Mircea Florian" al Academiei Romane (2001) si Ordinul Bernardo O'Higgins, in grad de Mare Ofiter, conferit de Presedintele Republicii Chile (2005). In septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales presedinte al Societatii Europene de Filosofie Analitica (ESAP), iar din 2014 este membru corespondent al Academiei Romane.

Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate si incompletitudine. Logica modala ca logica de ordin superior (2001), Explorari logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii si lucruri. Quine in perspectiva (2009). Mircea Dumitru este editor al volumului Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine, in curs de aparitie la Oxford University Press. Impreuna cu Mircea Flonta, a tradus doua dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus si Cercetari filozofice.

In 1985 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

Din 2004 este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretica si Logica a Universitatii din Bucuresti. In 1993-1994 a fost Fulbright Junior Scholar la Tulane University, dupa care a fost Teaching Assistant la Department of Philosophy a aceleiasi universitati.

Descarca de aici CV-ul lui Mircea Dumitru

Descarca de aici Proiectul de management al lui Mircea Dumitru

Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucuresti a contrazis Ministerul Educatiei si a constatat cel mai rasunator plagiat din istoria Romaniei: cel al premierului atunci in functie Victor Ponta. Pana in prezent, Universitatea din Bucuresti este singura universitate care a confirmat oficial plagiate si care a cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificata, astfel incat suspiciunile de plagiat sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor in cadrul carora ei si-au sustinut lucrarile respective. Tot rectorul Universitatii din Bucuresti a cerut eliminarea regulilor care stipuleaza ca detinutii care fac lucrari stiintifice primesc reducere de pedeapsa. Detalii aici

Pentru prima oara, inainte de alegeri universitatea a organizat o dezbatere la care au participat cei doi candidati. Aceasta s-a desfasurat luni, 14 decembrie 2015, si a fost moderata de noul presedinte al Senatului universitar, Marian Preda. Fiecare candidat si-a prezentat pe scurt programul electoral, au urmat intrebari adresate de fiecare candidat celuilalt, dupa care s-au tras la sorti intrebari din partea participantilor la dezbatere. Vezi aici regulile dezbaterii

Citeste si: