Prim-ministrul Dacian Ciolos participa joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles unde se va discuta mai ales despre gestionarea fenomenului migratiei si actiunea la nivelul Uniunii Europene si al statelor membre pentru combaterea terorismului, in contextul creat dupa atentatele de luna trecuta de la Paris, scrie un comunicat de presa al Executivului.

Referitor la aceste subiecte, Romania sustine implementarea tuturor masurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si pentru garantarea securitatii interne, mentinandu-se, totodata, principiul libertatii de circulatie in interiorul Uniunii, precizeaza sursa citata. Totodata, Romania este solidara cu statele membre care se confrunta cu fluxuri masive de migranti, solidaritate confirmata prin actiunile intreprinse in implementarea masurilor agreate pana in prezent.

''Romania isi mentine insa rezervele fata de ideea crearii unui mecanism permanent de relocare la nivelul UE, sustinand necesitatea unui instrument care sa abordeze cu prioritate cauzele actualei crize a migratiei, nu efectele. In acest context, va fi discutata inclusiv situatia din Siria'', precizeaza comunicatul Guvernului. Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relatia cu Federatia Rusa si situatia din estul Ucrainei.

Alte subiecte dezbatute la reuniunea de la Bruxelles se refera la Uniunea Economica si Monetara si piata unica.

''Romania, ca stat care doreste sa adere la zona euro, sustine consolidarea Uniunii Economice Monetare fara ridicarea unor bariere suplimentare in demersurile tarilor care vor sa adopte moneda unica'', mai scrie sursa citata.

Liderii europeni vor discuta, totodata, despre accelerarea proiectului unei uniuni energetice, avand in vedere acordul istoric privind schimbarile climatice obtinut in cadrul celei de-a 21-a Conferinte a Partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, desfasurata recent la Paris.

Chestiunea privind ramanerea Regatului Unit al Marii Britanii in Uniunea Europeana va fi, de asemenea, in atentia participantilor la Consiliul European de saptamana aceasta. Referitor la acest subiect, premierul Dacian Ciolos considera ca locul Marii Britanii este in Uniunea Europeana, pozitie exprimata, de altfel, si cu prilejul intrevederii pe care a avut-o pe 9 decembrie, la Bucuresti, la Palatul Victoria, cu omologul sau britanic, David Cameron.