Ministerul pentru Consultare Publica cere sugestii pe o lista de documente

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2015, 15:01 Actualitate | Esenţial

Ministerul Pentru Consultare Publica si Dialog Civic a lansat in dezbatere publica o "lista a transparentei". "In cele 3 saptamani de activitate nou infiintatul Minister pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a adunat mai multe informatii despre documente si informatii de interes public capital si care nu sunt in acest moment puse la dispozitia cetatenilor, din diferite motive. In acest sens MCPDC a intocmit o lista ce contine, in opinia noastra, prima categorie a celor mai dorite informatii si documentele de interes public", se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Cele mai dorite informatii

  • Lista contractelor de achizitii apartinand  ministerelor cu afisarea fiecarui contract (limitare: cu respectarea clauzelor de confidentialitate si protejarea eventualelor date cu caracter personal), inclusiv lista contractelor neexecutate/cu intarzieri in executare, potrivit legii;
  • Executia bugetara semestriala;
  • Planurile de investitii, indiferent de sursa de finantare;
  • Organigramele ministerelor, care oricum era prevazuta in lista documentelor ce trebuie publicate din oficiu dar cu evidentierea posturilor ocupate; repere privind salarizarea pe tipuri de functii (inclusiv veniturile provenite din participare in comisii si alte structuri , potrivit legii);
  • Numele reprezentantilor statului in Consiliile de Administratie ale intreprinderilor de stat / regiilor autonome cu informatii despre remuneratiile acestora pentru participarea la sedinte;
  • Lista documentelor care intra in mapa sedintelor de Guvern; 
  • Agenda zilnica a activitatilor Ministrilor (inclusiv a intalnirilor/audientelor, cu nominalizarea participantilor).
Reprezentantii ministerului asteapta pana la jumatatea lunii ianuarie sugestii pe aceasta tema pe pagina noastra de Facebook https://www.facebook.com/mcpdc sau la adresa de e-mail:  secretariat.mcpdc@gov.ro, cu subiectul: "Propunere pentru lista transparentei".

In tot acest timp, ministerul va comunica informatii despre pasii pe care ii parcurge.

"Ne propunem obiective clare in transparenta unor informatii de interes capital pentru cetateni si suntem dispusi sa facem toate eforturile, asumandu-ne (alternativa fiind sa  ne ascundem fata de aceasta sarcina, publicand informatii minimale din activitatea ministerelor) daca reusim partial sau in totalitate. Reamintim ca, in legea nr. 544/2001, art. 5 este prevazuta lista pe care autoritatile publice au obligatia sa le comunice din oficiu, astfel ca anterioarele noastre propuneri  isi doresc sa completeze aceste date si sa adreseze acele categorii de informatii/documente care sunt foarte dorite de catre societatea civila", se mai arata in comunicat.

In acest context, Guvernul a alocat miercuri Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic fondurile minime necesare finantarii cheltuielilor curente pana la sfarsitul anului 2015 (35.000 de lei), Ministrul Violeta Alexandru anuntand ca doreste sa se efectueze cele mai scazute cheltuieli posibile, respectand, in acelasi timp, cadrul legal existent cu privire la functionarea unui minister. Executivul a aprobat astazi, o Hotarare prin care aloca suma pentru cheltuieli de functionare minimale pentru restul periodei din anul 2015 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in conditiile in care institutia a fost recent infiintata prin OUG 55/2015, fiind neprevazuta la momentul intocmirii bugetului aferent 2015. "Inteleg ratiunea pentru care s-a realizat alocarea resurselor financiare pentru activitatiile MCPDC din 2015 din Fondul de rezerva bugetara. Acest lucru nu este in concordanta cu un intreg set de principii pe care le-am sustinut in societatea civila in ultimii ani dar, asa cum a precizat si Ministerului Finantelor, este singura solutie functionala pentru derularea activitatiilor Ministerului in 2015", a declarat Violeta Alexandru in cadrul sedintei de Guvern.


Citeste mai multe despre   1238 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri