Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sustine ca Partidul Democrat de la Chisinau i-a cerut sa il desemneze premier pe Vlad Plahotniuc, politician si om de afaceri controversat, considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova. La randul sau, presedintele Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu, acuza faptul ca seful statului ar fi "in captivitatea PLDM" si spune ca Nicolae Timofti ar putea fi demis, potrivit Pro Tv Chisinau.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom avea un presedinte aflat in captivitate si va trebui sa gasim in primul rand solutii sa scoatem institutia prezidentiala din captivitatea in care este", a sustinut Marian Lupu.

Intr-un comunicat de presa, seful statului califica afirmatiile lui Marian Lupu drept o metoda de presiune asupra sa pentru a-i influenta decizia de desemnare a unui prim-ministru: "Presedintele Timofti a avut ieri o intalnire cu lideri ai PD, care au incercat sa-l convinga pe seful statului sa-l desemneze in aceasta functie pe dl Vladimir Plahotniuc. Presedintele are deplina intelegere ca declaratiile denigratoare asupra sa, precum si actiunile de pichetare a resedintelor prezidentiale reprezinta elemente de presiune asupra sefului statului."

Liderul interimar al PLDM, Valeriu Strelet, a declarat pentru agora.md, dupa runda de negocieri de marti pentru desemnarea premierului, ca PD a insistat foarte mult pe candidatura lui Vlad Plahotniuc. Strelet a precizat ca a vorbit cu seful statului, Nicolae Timofti, iar din discutia cu acesta a aflat ca Plahotniuc trebuia sa fie desemnat premier pe data de 14 decembie, iar joi, pe data de 18, sa fie votat Guvernul.

Dumitru Diacov, fost presedinte al Partidului Democrat, a declarat pentru portalul newsmaker.md ca PD i-ar fi propus nu unul, ci 4 candidati la functia de premier lui Nicolae Timofti: Vlad Plahotniuc, Iurie Leanca, Marian Lupu si Andrian Candu.

Vlad Plahotniuc este considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova si este vazut de opinia publica drept omul care controleaza o mare parte din institutiile statului in tara vecina. Plahotniuc, al carui nume "figureaza aproape in toate scandalurile de coruptie din Moldova", dupa cum scria Deutsche Welle, a demisionat in aceasta vara din Parlamentul de la Chisinau, probabil "sub presiunea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova", potrivit editiei in limba romana a publicatiei germane.

Plahotniuc s-a autosuspendat vara trecuta din functia de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat (PDM) si anunta, la acea vreme, ca renunta la calitatea de membru al formatiunii politice "pana la clarificarea anchetei in cazul Bancii de Economii a Moldovei" - asa-numitul "jaf al secolului", in care numele sau a fost vehiculat. Ancheta BEM vizeaza asa-numitul "jaf al secolului", in urma caruia peste un miliard de dolari au fost scosi din sistemul bancar al tarii.