Romana sustine, in cadrul NATO, necesitatea consolidarii dimensiunii apararii colective, cu atentie sporita asupra flancurilor strategice de la Est si Sud si pledeaza pentru o atentie mai mare acordata regiunii Marii Negre, a declarat marti seara presedintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Date fiind evolutiile din vecinatate, obiectivul central al Romaniei a fost si ramane acela de a-si consolida securitatea, atat prin asigurarea mijloacelor nationale, cat si prin folosirea la maximum a parteneriatelor noastre strategice, in mod special cel cu SUA, precum si a apartenentei la NATO. In NATO, ne numaram printre cei care sustin necesitatea consolidarii dimensiunii apararii colective, cu atentie sporita asupra flancurilor strategice de la Est si Sud. Pledam, in acelasi context, pentru o atentie mai mare acordata regiunii Marii Negre, punct strategic pentru securitatea euro-atlantica", a spus Iohannis la Gala Aniversara "60 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite", eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Teatrul National.

Presedintele a mai spus ca in "noua arhitectura globala" Romania isi urmareste consecvent si pragmatic obiectivele si ca parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si UE reprezinta elementele fundamentale care ''ne definesc statutul si cadrul de actiune internationala''.

"Orientarea noastra strategica in planul prezentei globale a continuat sa vizeze dezvoltarea parteneriatelor cu state democratice si prospere, asumarea de pozitii echilibrate fata de toti actorii internationali, consecventa in promovarea democratiei si a drepturilor omului, combaterea terorismului si a extremismului de orice natura, a crimei organizate transnationale si impiedicarea proliferarii armelor de distrugere in masa", a adaugat Klaus Iohannis.

"Summitul Aliat de la Varsovia, din iulie 2016, se profileaza ca unul esential pentru proiectarea raspunsurilor ferme la provocarile de securitate actuale. In pregatirea acestuia, am organizat la Bucuresti, in noiembrie, un Summit regional, in cadrul caruia statele de la frontiera de Est au transmis un mesaj comun privind obiectivul vital al adaptarii strategice a NATO si al reconfirmarii angajamentelor noastre in consolidarea frontierei rasaritene a NATO si UE. Toate aceste linii de actiune sunt mentionate explicit in noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii, urmarind consolidarea credibilitatii strategice a unei Romanii puternice in Europa si in lume, profilata prin continuitate si predictibilitate, atasata valorilor si principiilor democratice, sursa de stabilitate intr-o regiune complicata", a mai spus presedintele.

''Principiile pe care se bazeaza ONU raman esentiale pentru solutionarea problemelor grave cu care se confrunta comunitatea internationala. Credem ca reconectarea la valorile solide care fundamenteaza Organizatia este cruciala'', a conchis seful statului

La evenimentul organizat de MAE, presedintele Klaus Iohannis si ministrul de Externe, Lazar Comanescu, au dezvelit un panou filatelic aniversar, pe care apoi l-au semnat. Seful statului a stampilat elementele filatelice, marcand simbolic introducerea in circulatie a marcilor postale.

Printre cei peste 100 de invitatii la Gala Aniversara s-au numarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, ministrul Dezvoltarii, Vasile Dincu, seful SRI, Eduard Hellwig, directorul TNB, Ion Caramitru.