Furia surprinzatoare a ciobanilor care s-au adunat in numar neasteptat de mare si au protestat marti in fata Parlamentului are si alte motive decat prevederile legislative. De multi ani mocneste o tensiune mare intre ciobani si vanatori, care le impusca cainii.

Fermierul Nechifor cu cainele impuscat de vanatori, in fata prefecturii BotosaniFoto: Captura YouTube

Unde s-a ajuns s-a vazut chiar acum doua zile cand,potrivit ziarului Evenimentul, unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judetul Botosani, Ionica Nechifor, a protestat intr-un mod inedit fata de abuzurile vanatorilor, dupa ce ieri acestia i-au impuscat in cap un caine la ferma: si-a dus cainele la Prefectura.

Ionica Nechifor spune ca vanatorii au incercat sa-l intimideze pentru ca el a mobilizat fermierii sa mearga la Bucuresti.

"Avem filmarile si vom face plangere la Politie si la Asociatia Vanatorilor. Ei au intrat pe un teren pe care eu sunt proprietar. Eu am fost amenintat pe proprietatea mea", a declarat acesta potrivit publicatiei citate.

Din istoria acestor incidente nu lipsesc si masacrele.In ianuarie 2014, aproximativ 30 de caini ce apartineau ciobanilor au fost impuscati pe un camp din judetul Tulcea, informa atunciAntena 3.

Ciobanii au spus ca barbatii care le-au omorat cainii erau beti si i-au fi amenintat si pe ei cu moartea. Incidentul a avut loc in comuna tulceana Mihai Bravu.

De asemenea, in mai 2011,potrivit Maramedia, Duminica 1 mai in livada Sarasau au fost impuscati doi caini, care pazeau oile unui localnic din Iapa.

Din relatarile ciobanilor se pare ca autorul acestui gest impulsiv ar fi fost un localnic,vanator amator, care i-ar fi amenintat pe ciobani cu cateva zile inainte, deranjat de prezenta cainilor in zona.

Exista numeroase de altfel de exemple in presa locala si centrala.

Reprezentantii ciobanilor care au protestat, in aprilie, in fata Guvernului, si i s-au plans ministrului Agriculturii de atunci, Daniel Constantin, ca vanatorii le omoara cainii de la stana care nu au elemente de identificare, deoarece acestia sunt considerati niste "pradatori" care distrug vanatul mic, a scris in primavaraGandul.

"Trebuie reglementat in primul rand regimul cainilor de la stanele respective. Nu exista in momentul de fata niciun fel de protectie. Daca acestia nu au elemente de identificare, ei pot fi considerati pradatori si pot fi impuscati de catre vanatori sau de cei care sunt proprietari sau membri ai asociatiilor de vanatoare", a spus Constantin la finalul intalnirii cu protestatarii.

"Vor sa fie o reglementare mult mai clara astfel incat sa existe o protectie fata de cainii care pazesc stanile respective", a mai spus ministrul in aprilie, potrivit publicatiei citate.

Citeste si: