Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) considera ca adoptarea steagului secuiesc ca steag al judetului Harghita sfideaza legea, este o 'ofensa adusa statului roman', pune in discutie autoritatea statului in aceasta zona si este 'un element care tensioneaza relatiile interumane' din acest areal, informeaza Agerpres

Intr-un comunicat al FCRCHM se arata ca decizia luata de Consiliul Judetean Harghita in data de 11 decembrie sfideaza legea, tinand cont ca o hotarare similara adoptata in 2009 a fost anulata definitiv de instanta.

'Aceasta decizie sfideaza legea, din moment ce acelasi steag al judetului, in aceeasi configuratie coloristica, cu aceeasi simbolistica si aceleasi proportii si dimensiuni, votat si in 2009 ca steag al judetului Harghita, a fost anulat prin Decizia nr. 2690/R, din data de 26 septembrie 2012, a Curtii de Apel Targu-Mures. In acest mod, judetul Harghita, unitate administrativ-teritoriala oficiala a statului roman, si-a insusit drapelul unei entitati care nu exista, asumandu-si, totodata, si revendicarile acesteia, in totalitate neconstitutionale', se arata in comunicatul mentionat.

Totodata, Forumul, impreuna cu asociatiile si fundatiile care au aderat la platforma sa, avertizeaza ca, in actiunea lor, consilierii UDMR si PPMT care au votat hotararea nu au tinut cont de propunerea FCRCHM ca steagul judetului sa contina si un element heraldic romanesc si nici de o propunere similara a unui consilier roman. Din acest motiv, considera semnatarii comunicatului, 'steagul votat al judetului Harghita are un caracter pur etnic maghiar'.

In comunicat se mai precizeaza ca aprobarea acestui drapel este 'o ofensa adusa statului roman', decizia consilierilor punand in discutie 'autoritatea statului roman in zona'.

In comunicatul de presa se mai puncteaza faptul ca arborarea steagului secuiesc este un element care 'tensioneaza relatiile interumane' din zona.

'A fi obligat sa accepti mereu deasupra capului un steag care nu numai ca nu te reprezinta, dar te si sfideaza, este inca un element care tensioneaza relatiile interumane din acest areal, care ar putea fi cel putin acceptabile in lipsa acestor provocari intentionate - de care politicienii maghiari din zona sunt perfect constienti si pe care le comit sistematic, in vederea unor presiuni, santaje sau tranzactii viitoare cu puterea de la Bucuresti. Tranzactii ale caror victime am cazut permanent din 1990 incoace', se arata in documentul remis de FCRHCM.

Consiliul Judetean Harghita a aprobat in data de 11 decembrie, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al judetului, decizie pe care a mai luat-o si in 2009.

Hotararea adoptata in 2009 de Consiliul Judetean Harghita a fost anulata definitiv si irevocabil de Curtea de Apel Targu Mures, dar steagul a continuat sa fie arborat pe sediile unitatilor administrativ-teritoriale din judet.