Bugetul Curtii Constitutionale a fost aprobat, sambata, in unanimitate de Comisiile pentru buget, seful CCR anuntand ca institutia vrea sa cumpere masini noi, parcul auto fiind invechit, si a glumit ca, pentru automobilul sau, i s-au oferit doar 3.000 de euro cand a vrut sa-l vanda, relateaza Mediafax.

Foto:

"Sunt a sasea oara pe acest scaun in fata dumneavoastra si este prima data cand Ministerul Finantelor a respectat legea si ne-a propus bugetul pe care noi l-am solicitat. Legea CCR prevede ca bugetul se face de catre plenul Curtii. (...) Daca stiam ca va fi asa, ceream mai mult", a spus Augustin Zegrean, in fata parlamentarilor.

Acesta a explicat ca CCR are parte de o crestere mare fata de anul trecut, de 21%, insa asta doar pentru ca "anul acesta au avut bugetul foarte mic". Zegrean a precizat ca singurele cresteri sunt, pe langa salariile bugetarilor, marite de Guvern, la capitolul active financiare, respectiv investitii, unde institutia vrea sa cumpere masini noi.

"Dorim, daca si dumneavoastra veti fi de aceeasi parere, sa schimbam masinile. Avem masini foarte vechi. Masinea mea, am vrut s-o dau la buyback. Mi s-a oferit doar 3.000 de euro. Dar e buna. Avem masini din 2004-2005", a spus Zegrean.

Bugetul CCR a fost adoptat in unanimitate, fara amendamente. Acesta se ridica la suma de 20 de milioane de lei.

Pe de alta parte, Comisile de buget au adoptat si bugetul ANI, fara modificari. Guvernul a propus pentru Agentia Nationala de Integritate 34,4 milioane de lei, cu aproape 4% mai putin decat anul acesta. Parlamentarii PNL au glumit ca acest lucru se datoreaza adoptarii Codului de etica al PSD, care va da mai putin de lucru consilierilor de integritate.

  • Bugetul ICCJ a fost aprobat, fara voturi impotriva. Deputat: Cine are curajul?

Bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost aprobat, sambata, in unanimitate, de Comisiile de buget, fara a fi aduse amendamente, sefa ICCJ, Livi Stanciu, afirmand banii sunt suficienti pentru anul viitor.

"Nu am formulat de data aceasta niciun amendament, avand in vedere ca toate solicitarile ICCJ(...) le-am facut extrem de echilibrate, doar pentru asigurarea necesarului, atat de resurse umane, logistice, necesare pentru desfasurarea activitatii cat de cat in conditii de normalitate", a afirmat Liviu Stanciu.

Intrebata de ce bugetul ICCJ prevede o diminuare a bugetului cu aproape 2% pentru cheltuieli de personal fata de anul in curs, sefa Inaltei Curti a precizat ca situatia se datoreaza pensionarilor din sistem, precum si faptului ca institutia nu mai are, in 2016, de achitat titluri executorii.

Bugetul a fost adoptat in unanimitate, deputatul PSD Vasile Popeanga comentand, ironic, cand presedintele Comisiei de buget a Camerei Deputatilor a intrebat daca exista voturi negative, ca cine ar avea "curajul" sa faca un astfel de gest.

Bugetul Inaltei Curti va fi de 93,1 milioane de lei in 2016, cu 1,79% in plus fata de anul in curs.

Un alt buget aprobat a fost cel al AVAS, in valoare de 20,7 milioane, in scadere cu 34% fata de 2015, precum si cel al ANRP, in valoare de 22,9 milioane de lei, in crestere cu aproape 36%.