Bugetul Senatului pentru anul 2016 a fost aprobat, sambata, fara amendamente, in Comisiile reunite pentru buget-finante ale Parlamentului, institutia avand astfel alocata o suma de aproximativ 130 milioane de lei, informeaza Agerpres.

"Ne-am impotmolit in faptul ca nu a existat o consultare intre cei doi ordonatori (Senat si Camera Deputatilor - n.r.) si Ministerul de Finante, asa cum ne obliga Legea finantelor publice. Acest lucru s-a petrecut in pauza dintre orele 13,00 - 14,00. Concluzia acestor consultari este aceea ca Ministerul de Finante recunoaste fundamentarea pe care au facut-o cele doua Camere la propunerea de buget. Nu exista alta solutie decat sa votam propunerea asa cum este transmisa si cuprinsa in proiectul bugetului trimis de Guvern, cu angajamentul MFP ca, in executie, va fi atent la modul in care se face trimestrializarea, astfel incat, in prima jumatate a anului, sa nu existe sincope in finantarea structurii de cheltuieli, iar la prima rectificare, pe evaluarea care se va face atunci, se vor asigura in completare resursele pana la finalul anului", a afirmat presedintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan.

Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a declarat pentru Agerpres ca suma de 36 de milioane de lei pe care institutia o solicitase ca suplimentare urmeaza sa fie alocata la rectificarea din vara.

"S-a votat, in unanimitate, bugetul Senatului, fara amendament, urmand ca Ministerul Finantelor sa ne dea suma de care avem nevoie, adica cele 36 de milioane, in functie de executie, la rectificarea din vara. Acum avem bugetul adoptat prin Hotararea Senatului din 23 noiembrie", a afirmat Ion Vargau.

Referitor la cele 50 de noi posturi pe care institutia le avea in vedere pentru anul 2016, Vargau a explicat ca aceasta propunere avansata de Senat a fost acceptata in comisiile reunite, fiindca "angajarile pot fi facute in trei - patru ani".

"Noi avem deficit la comisii. In loc de cinci, sunt doi. S-au format comisii noi, care nu au niciun om. Pe masura ce apar niste solicitari, sa poti sa raspunzi, dar asta nu inseamna ca de la 1 ianuarie faci 40 de angajari. Aceste posturi au fost altadata, practic, am facut o revenire la numarul de posturi din anul 2010. Deci nu am cerut nimic", a spus Vargau.

Senatul a adoptat, in data de 23 noiembrie, o hotarare prin care bugetul institutiei pe anul 2016 era stabilit la valoarea de 129.468 mii lei, aceasta hotarare fiind publicata in Monitorul Oficial in data de 25 noiembrie. Pe 3 decembrie insa Senatul a adoptat o hotarare prin care bugetul institutiei era majorat la suma de 165.919 mii lei.

Astfel, in proiectul de buget adoptat de Senat in 23 noiembrie, cheltuielilor curente le revine suma de 122.668 mii lei din care cheltuieli de personal - 93.536 mii lei, bunuri si servicii - 26.500 mii lei si transferuri - aproximativ 2.600 mii lei. Pentru cheltuielile de capital sunt alocati 6.800 mii lei.