Prioritatile bugetare ale Ministerului Apararii Nationale (MApN) pentru anul 2016 sunt, in principal, ridicarea nivelului de instruire al militarilor romani, achizitiile pentru inzestrare, cresterea starii de operativitate a echipamentelor militare existente si continuarea participarii la misiunile internationale, informeaza MApN intr-un comunicat remis redactiei. Potrivit sursei citate, pentru cheltuielile de inzestrare sunt alocate 28,8% din bugetul MApN si, concomitent cu finantarea programelor majore in derulare (in special Programul Avion multirol), se mai doreste modernizarea fregatelor si a altor echipamente pentru Fortele Navale, achizitia/modernizarea unor masini de lupta blindate, platforme de transport multifunctionale, precum si reparatii capitale la unele aeronave.

Fregata Regele FerdinandFoto: Navy.ro

"Prioritatile operate in proiectul de buget al Ministerului Apararii Nationale pentru anul 2016 sustin noile exigente de crestere a capacitatii de aparare nationala si de participare la apararea colectiva, rezultate din politica aliata de adaptare la noul mediu de securitate cu impact pentru Romania", arata MApN in comunicat.

Astfel, precizeaza MApN, "propunerea de buget pentru aparare in 2016 este de 11.230.284 mii lei (reprezentand 1,50% din PIB-ul utilizat ca baza de calcul pentru bugetul anului 2016), la care se adauga credite de angajament in suma de 1.571.100 mii lei, prin utilizarea carora cheltuielile pe anul viitor pot ajunge la 1,70 % din PIB".

"In conditiile in care executia (prognozata) a bugetului pe 2015 va fi de pana la 1,5 % din PIB-ul utilizat ca baza de calcul pentru 2015, o astfel de alocare pentru anul viitor reprezinta o tinta intermediara realista care:

- permite continuarea trendului ascendent inceput in anul 2013, cand a fost stopat declinul bugetului apararii;

- confera sansa unica de a accelera realizarea unor programe de inzestrare majore;

- da credibilitate posibilitatii realizarii saltului la 2% din PIB, incepand cu 2017, conform Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru aparare", mai arata ministerul.

Potrivit institutiei, "Prioritatile bugetare ale M.Ap.N. sunt calibrate pe prevederile Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2027 si in perspectiva si se refera, in principal, la ridicarea nivelului de instruire, achizitiile pentru inzestrare, cresterea starii de operativitate a echipamentelor militare existente si continuarea participarii la misiunile internationale.

INSTRUIREA

Cresterea nivelului de instruire al militarilor romani constituie una dintre prioritatile majore avute in vedere in procesul de planificare a resurselor financiare ale Apararii. Incepand cu anul 2014, numarul de exercitii de instruire bilaterale sau multinationale pe teritoriul Romaniei si in afara acestuia a crescut, anual, cu peste 25%. Pe parcursul anului 2015, au fost desfasurate peste 400 de exercitii majore, dintre care 112 bilaterale si multinationale.

Tot din anul 2014, ca masura cuprinsa in Planul de Actiune pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei, Romania a inclus un numar semnificativ de exercitii multinationale in programul de exercitii al NATO, o parte dintre acestea fiind interconectate cu exercitii similare desfasurate de alte tari.

Alocarile prognozate pentru 2016 vor permite pastrarea ritmului de crestere in acest domeniu, in ceea ce priveste complexitatea si numarul de participanti la exercitii.

INZESTRAREA

Prin alocarea pentru inzestrare a 28,8% din bugetul M.Ap.N., Romania se incadreaza, in 2016, in ponderea recomandata de NATO pentru cheltuielile de inzestrare.

Concomitent cu finantarea programelor majore in derulare (in special Programul Avion multirol), bugetul propus pentru 2016 va permite initierea unor programe de inzestrare critice pentru realizarea capabilitatilor asumate, cum ar fi:

- Realizarea sistemelor comunicatii si informatica fix si dislocabil pentru Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud-Est;

- Modernizarea fregatelor T 22 R - etapa a II-a (capacitatea operationala completa) si alte echipamente pentru Fortele Navale;

- Achizitia/modernizarea unor masini de lupta blindate

- Platforme de transport multifunctionale;

- Reparatii capitale la unele aeronave;

De asemenea, bugetul propus va permite cofinantarea proiectelor de investitii realizate prin Programul NATO de Investitii in Securitate - NSIP, inclusiv pentru implementarea proiectelor care vizeaza asigurarea conditiilor pentru prepozitionarea unor echipamente NATO pe teritoriul Romaniei;

OPERATIVITATEA ECHIPAMENTELOR MILITARE

Participarea armatei la misiuni si exercitii de pregatire impune, pe langa asigurarea combustibilului necesar, si mentinerea unei stari de operativitate corespunzatoare a echipamentelor militare. Bugetul propus pentru 2016 prevede alocarea de fonduri pentru mentenanta acestor echipamente, respectiv piese de schimb si lucrari de reparatii. Va fi, de asemenea, asigurata cu prioritate starea de operativitate pentru toate structurile puse la dispozitia NATO, celor aflate in serviciul de lupta permanent si a celor destinate pentru reactia imediata, indiferent daca participa sau nu la exercitiile planificate.

PARTICIPAREA LA MISIUNI INTERNATIONALE

Bugetul previzionat pentru anul viitor are in vedere sustinerea financiara a participarii la misiuni si operatiuni militare in afara teritoriului statului roman. Suma alocata creste de la 138,2 milioane lei in anul 2015 la 143,4 milioane lei in anul 2016, asigurand integral aceasta categorie de cheltuieli in conformitate cu aprobarile CSAT, in principal pentru misiunea NATO din Afganistan Resolute Support.

Alocarile bugetare previzionate pentru 2016 vor permite preluarea in totalitate a efectelor cresterilor salariale stabilite in anul 2015, precum si a celor generate de intrarea in vigoare a noilor reglementari aplicabile pensiilor militare, mentinand accentul prioritar acordat cheltuielilor de sporire a capacitatii operationale si de inzestrare cu tehnica moderna."