In jur de 40% din baraje mici din Romania, care apartin unor entitati private, sunt neautorizate, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationala "Apele Romane" (ANAR). Institutia avertizeaza asupra faptului ca avarierea celor peste 2.000 de mici baraje, care au, de cele mai multe ori, un rol important impotriva inundatiilor, poate provoca pagube materiale si pierderea de vieti omenesti. Purtatorul de cuvant al ANAR a precizat, la solicitare Hotnews, ca barajele neautorizate sunt detinute in mare parte de persoane fizice sau juridice care sustin ca nu au resursele financiare necesare pentru a intra in legalitate.

Pericol de inundatiiFoto: AGERPRES
  • In comunicatul ANAR se mai atrage atentia asupra faptului ca nu se acorda suficienta atentie activitatii de reglementare a sigurantei barajelor. 

"Analiza activitatii din anul 2015 a Comisiilor Teritoriale a relevat doua aspecte importante privind aceasta activitate, si anume: la nivel national, cca. 40% din barajele ce apartin tertilor sunt, in continuare, neautorizate, in ciuda actiunilor de control ale Inspectiei Apelor din cadrul A.N. ¬Apele Romane¬ si faptul ca activitatea de reglementare a sigurantei barajelor este perceputa ca una periferica, fara a se bucura de sustinerea tuturor factorilor de decizie.", se arata in comunicatul remis vineri de ANAR.

Comunicatul de presa a fost emis in urma sedintei comune de bilant a activitatii celor patru comisii teritoariale, care a avut loc in perioada 8 - 11 decembrie 2015, la Administratia Bazinala de Apa Mures.