Ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, considera ca gestul facut joi in parlamentul din Republica Moldova de un deputat socialist de a rupe harta Romaniei Mari in timpul unor dezbateri nu priveste Romania, ci tine de politica interna a statului moldovean.

''Nu am sentimentul ca ceea ce s-a intamplat in parlamentul de la Chisinau priveste Romania. Cred ca acest incident vizeaza mai curand politica interna a Republicii Moldova. Un politician a tinut sa distruga un obiect cu uz didactic. Asemenea obiecte de uz didactic care pot sau nu avea o conotatie politica exista foarte multe. De pilda, cand se preda istoria URSS, se face uz de harta URSS. Nu te poti supara pe creioane. Nu e un moment istoric, ci are legatura cu istoria'', a afirmat ambasadorul Marius Lazurca in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit agentiei IPN, citata de Agerpres.

Diplomatul roman a adaugat ca Romania va continua sa ajute Republica Moldova.

''Nu ne-am pierdut rabdarea. Romania si-a asumat un rol fata de Republica Moldova, unde este o democratie tanara, cu dificultati de crestere. Politica noastra nu se schimba in functie de sondaje. Scopul nostru nu este disparitia Republicii Moldova, ci consolidarea pana va ajunge la statutul de stat membru al UE'', a declarat seful misiunii diplomatice romane la Chisinau, conform aceleiasi surse.

De amintit ca un ordin al ministrului educatiei Corina Fusu privind distribuirea gratuita in institutiile de invatamant din Republica Moldova a unei donatii de harti tematice "Organizarea administrativa a Regatului Romaniei. 1930", oferita de asociatia Radio Datina, a starnit dispute aprinse in parlamentul de la Chisinau, unul din deputatii socialisti, Vlad Batrancea, rupand in mod demonstrativ harta Romaniei Mari in timpul dezbaterilor.

Socialistii si comunistii s-au aratat indignati de initiativa ministrului, calificand-o drept o tentativa de destabilizare a situatiei din Republica Moldova. Mai mult, fractiunea Partidului Socialistilor a cerut ca ministrul Corina Fusu sa vina in parlament pentru a oferi explicatii in legatura cu ordinul dat, dar aceasta cerere nu a intrunit voturile necesare pentru a fi inclusa pe ordinea de zi.

Liderul socialistilor (formatiune prorusa cu numarul cel mai mare de parlamentari in legislativul de la Chisinau), Igor Dodon, a amenintat insa ca, imediat dupa sarbatorile de iarna, formatiunea sa va demara o campanie 'impotriva unionistilor'.

In urma gestului facut de parlamentarul Vlad Batrancea in legislativul Republicii Moldova si a amenintarilor lansate de Igor Dodon, tinerii unionisti au organizat joi un protest in fata parlamentului de la Chisinau, unde au intins un tricolor imens de 15 metri lungime si au afisat pancarte cu mesajul ''Unirea - Ideal national''.

In acelasi timp, mai multe forte politice unioniste din Republica Moldova, intre care Partidul National Liberal si partidul 'Dreapta', au calificat comportamentul deputatului socialist ca fiind unul 'xenofob si rasist'.