Agentia americana pentru Aparare antiracheta (MDA) si Sistemele de Aparare antiracheta balistica (BMDS) au testat interceptori de tip Standard Missile-3 (SM-3) care urmeaza sa fie stationati pana la sfarsitul acestui an in Romania, a anuntat joi viceamiralul James Syring, directorul MDA, informeaza Mediafax.

Baza militara DeveseluFoto: Facebook / Naval Support Facility Deveselu

Statele Unite urmeaza sa instaleze un complex Aegis Ashore BMD in Romania pana la sfarsitul lui 2015 si un sistem similar, in Polonia, pana in 2018.

"Testul de astazi a demonstrat ca aceeasi capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense, folosita pe mare si operationala de ani de zile, va fi in curand operationala pe uscat in cadrul Fazei a 2-a a Abordarii europene adaptabile in faze (EPAA) in Romania", a declarat joi Syring, citat de portalul rus Sputnik.

Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice prin impact, la o viteza extrem de mare.

Statele Unite au extins dezvoltarea si mobilizarea acestui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice in 2012, dupa ce s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM).

Tratatul, semnat de Statele Unite si fosta Uniune Sovietica in 1972, viza sa limiteze numarul si locurile in care era stationat acest tip de racheta in ambele tari. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia.

Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie,a declarat pe 3 decembrie, pentru Radio Romania Actualitati, John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.