Dor Geta Popescu a devenit cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe Ojos del Salado, un varf de 6 893 de metri altitudine, aflat in Anzii Cordilieri, in desertul Atacama la granita intre Chile si Argentina. Pentru a tinge performanta tanara alpinista a avut nevoie de o perioada de aclimatizare de zece zile, scrie Adevarul online.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ascensiunea, care nu a fost deloc una usoara a durat 9 ore.

Ojos del Salado, aflat la granita dintre Chile si Argentina, face parte din lantul muntos Anzii Cordilieri si a fost escaladat pentru prima oara in 1937. Recordul precedent de varsta, 14 ani, ii apartinea Crinei Coco Popescu si data din 28 decembrie 2008.

Dor Geta Popescu mai are in palmares doua recorduri mondiale la 11 ani

Ea si-a indeplinit, in acest fel, obiectivele sportive ale anului 2015 ca membra a sectiei de performanta a Clubului Sportiv Montan Altitudine din Rasnov.

"Da, am reusit! Sunt fericita ca am reusit in conditiile dificile de altitudine, vant, temperatura si ariditate ale lui Ojos del Salado. A fost cea mai lunga si dificila expeditie a mea de pana acum si reusita ma motiveaza, ma face sa ma simt speciala si sa ma pregatesc pentru noi ascensiuni de record", a spus tanara alpinista.

Ea este campioana nationala la escalada si membra a Lotului National de Escalada - copii, din anul 2011. Detine titlul de Cataratorul Anului in 2013, titlu acordat de Federatia Nationala de Escalada. Geta a obtinut primul record cand avea 10 ani, in august 2013, devenind cea mai tanara alpinista care a atins Varful Ararat (5.

137 de metri).

Mai are in palmares alte doua recorduri mondiale la 11 ani, varfurile Sabalan (4.811 metri altitudine) si Damavand (5.671 de metro altitudine). Anul acesta in august a stabilit si un record European cand a urcat pe varful Elbrus (5.647 de metri) din Rusia.

Dor Geta Popescu are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai inalt vulcan de pe fiecare continent) si Circuitul 7 Summits (cel mai inalt varf de pe fiecare continent) pana la varsta de 14 ani.