Dezbaterile in comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 au inceput vineri si se desfasoara rapid, fiind avizate pana la ora 12.30 o buna parte dintre bugetelor ministerelor si institutiilor finantate cu bani publici.

ParlamentFoto: Hotnews

Au primit deja aviz favorabil bugetele: asigurarilor sociale de stat, Ministerului Agriculturii, Ministerului Energiei, MInisterului Administratiei si Internelor, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, MAE, Ministerului Comunicatiilor, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Sanatatii, Ministerului Transporturilor, Ministerului Justitiei, SRI, CNAS, Secretariatului General al Guvernului, Autoritatii Electorale Permanente, SIE, Cultelor, Consiliului Concurentei, Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, Consiliul Economic si Social, CNA, TVR, ICR, Agerpres, Parchetului, Inaltei Curti, ANSVSA, SPP, STS, ORNISS.

Birourile permanente reunite se vor intruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond in plen si sustinerea amendamentelor, scrie Agerpres.

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de vineri:

15.30Bugetul Ministerului Sportului a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate.

15.01Comisiile parlamentare reunite pentru aparare au avizat favorabil bugetele propuse pe 2016 pentru Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. (Agerpres)

14.36 Comisiile pentru educatie din Parlament au votat un amendament pentru majorarea bugetului Academiei Romane. Votul s-a incheiat cu ropote de aplauze.

14.33 Bugetul MApN a fost avizat in unanimitate in Comisiile pentru aparare, ministrul Apararii, Mihnea Motoc, afirmand ca este posibil ca, pana la finalul anului 2016, cheltuielile totale cu Apararea sa ajunga la 1,7% din PIB, ca tinta "intermediara" spre un buget de 2% in viitor.

Bugetul Ministerului Apararii Nationale pentru anul urmator este de 11.23 mld. lei, potrivit proiectului bugetului de stat, cu 51,56% mai mare decat in 2015

13.12Bugetul MAI aprobat, in unanimitate, de Comisiile reunite pentru aparare, parlamentarii adoptand doua amendamente ce vizeaza modernizarea spatiilor de detentie ale ministerului, precum si a posturilor de politie, suma suplimentara necesara fiind de 55 de milioane de lei.

Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, potrivit proiectului propus de Guvern, insemnand o crestere cu aproximativ 16% fata de anul in curs.

13.09 Bugetul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru anul 2016, de 645,12 milioane de lei, a primit vineri aviz favorabil, in unanimitate, din partea comisiilor de Agricultura din Parlament. (Agerpres)

12.49Bugetul pentru Culte, avizat fara alocari pentru biserici noi, dar cu mai multi bani pentru salariile preotilor. Parlamentarii au respins finantarea primei biserici pentru romii crestini

12.42Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil, fara a discuta amendamentele depuse, bugetele pentru Ministerul Justitiei, Ministerul Public, ANI, ICCJ, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, CNSAS, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si pentru Secretariatul General al Guvernului. Amendamentele vor fi discutate la comisia de buget.

12.26 Comisiile de sanatate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sanatatii CNAS cu majoritatea voturilor. Parlamentarii celor doua comisii nu au adoptat niciun amendament din cele 30 depuse.

Bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei

12.23Comisiile de politica externa si cele pentru romanii de pretutindeni au avizat favorabil, cu 22 de voturi pentru si un vot impotriva, vineri, bugetul propus pentru anul 2016 pentru Ministerul Afacerilor Externe.

Deputatul PNL Aurelian Mihai a propus, prin patru amendamente, alocarea de sume din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului pentru deschiderea de noi oficii consulare la Cagliari - Italia, Santa Cruz de Tenerife, Valladolid si La Coruna - in Spania. Suma necesara pentru deschiderea noilor oficii consulare este de 2.200 mii lei.

12.07Au fost avizate si bugetele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Secretariatului General al Guvernului si Autoritatii Electorale Permanente.

12.03Membrii din Comisia pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, respectiv din Comisia pentru Mediu din Senat au aprobat, vineri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru anul 2016. (Agerpres)

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor va scadea, in 2016, cu 64,62%, pana la 759,9 milioane de lei, fata de executia preliminata din anul anterior, de 2,13 miliarde de lei

11.54Bugetul TVR a primit aviz favorabil, fara amendamente. Dupa ce parlamentarii din comisiile de specialitate au sustinut ca este nevoie de o reforma in cadrul institutiei, care functioneaza cu mult prea multi angajati.

11.45Bugetul CNA pentru 2016, cu 32,4% mai mare decat cel din 2015, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate

11.40￯Comisiile parlamentare pentru cultura au votat, vineri, un amendament prin care bugetul Ministerului Culturii va fi suplimentat cu 5 milioane de lei, aproximativ 1,1 milioane de euro, pentru derularea negocierilor de achizitionare a sculpturii lui Brancusi ￯Cumintenia Pamantului￯, pentru care proprietarii 20 de milioane de euro. Bugetul Ministerului Culturii, care se ridica la 773 de milioane de lei, a fost avizat favorabil.

11.35 Bugetul Ministerului Agriculturii a primit aviz favorabil in unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizeaza suplimentarea fondurilor pentru irigatii si cercetare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are prevazut un buget de 5,347 miliarde lei in 2016

11.31Ministrul Muncii a plecat in timpul sedintei comisiilor ce avizau bugetul institutiei. Claudia-Ana Costea s-a scuzat fata de membrii comisiei spunand ca a fost chemata la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, ea precizand ca nu stie motivul convocarii. Acelasi lucru l-a spus si jurnalistilor ce doreau declaratii de la ministrul muncii.

11.23 Bugetul pentru anul viitor al Ministerului Energiei a fost aprobat de comisiile reunite. Ministerul Energiei va avea anul viitor un buget total de 443,6 milioane de lei, cu 56% mai mic decat in 2015.

11.17 Alocarea de 33,17 mld. lei pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a primit aviz in comisiile parlamentare.

11.14Bugetul Ministerului Fondurilor Europene a primit, cu majoritate de voturi, aviz favorabil. MFE are o alocare cu 27,8% mai mica pentru anul viitor, respectiv de circa 3,18 miliarde lei - Agerpres

10.56 Bugetul pe anul 2016 al SIE a primit vineri aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, in Comisia speciala a Senatului si Camerei Deputatilor.

SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272,510 milioane lei, inregistrand o crestere de 6,46% fata de 2015, cand a fost de 255,268 milioane lei.

10.48 Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat, vineri, de comisiile de profil cu 25 de voturi pentru si un vot impotriva. Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri are alocata de la bugetul de stat o suma de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, in crestere fata de 2015 - Agerpres

10.42 Bugetul Ministerului Comunicatiilor a fost avizat de Comisia economica, de industrii si servicii din Senat si de Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera cu 12 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.

MCSI va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, in crestere cu 128,96% fata de acest an, se arata in proiectul de buget.

-------------

Cel mai probabil, dezbaterea in plen o sa inceapa in cursul zilei de luni, daca vor finaliza comisiile reunite de buget-finante raportul asupra celor doua proiecte de lege.

Votul final o sa fie, cel mai probabil, in cursul zilei de miercuri, daca se va finaliza dezbaterea in plen, pentru ca s-a stabilit sa lucram cu program prelungit", a anuntat, miercuri seara, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea sa fie dezbatute si adoptate in procedura de urgenta.