Kovesi: Cei care au veleitati stiintifice pot sa scrie carti si in libertate
'Cred ca este un fenomen ingrijorator, mai ales ca el se manifesta cu preponderenta in cazurile DNA. In luna aprilie, am fost prima institutie publica din Romania care am sesizat ca exista acest fenomen ingrijorator, motiv pentru care am cerut Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii modificarea acestei legi. Ni s-a parut foarte ciudat faptul ca doar cei anchetati de DNA sunt foarte prolifici in momentul in care ajung in penitenciar, ca reducerea pedepsei se face chiar cu cateva luni, practic incearca sa schimbe modalitatea de executare a pedepsei, ca nu in toate cazurile lucrarile pe care le prezinta au un caracter stiintific si acesta este motivul pentru care am cerut modificarea legii', a afirmat Kovesi, la TVR.
Ea a subliniat ca CSM si-a insusit propunerea DNA, pe care a transmis-o la Ministerul Justitiei, unde un grup de lucru incearca modificarea sau adoptarea unui regulament privind folosirea acestei modalitati prin care cei condamnati isi reduc pedeapsa.
'Cred ca este important ca aceasta modalitate de reducere a pedepsei sa fie limitata pe viitor. Cei care au veleitati stiintifice si pot sa scrie carti, cred ca pot sa faca acest lucru si in libertate, dar si atunci cand sunt in stare de arest preventiv sau cand executa o pedeapsa. Nu aceasta este problema, ci problema este verificarea acestor lucrari si caracterul lor stiintific. In prezent, nimeni nu verifica caracterul stiintific al acestor lucrari, nimeni nu verifica daca persoana care executa pedeapsa a avut efectiv timp sa scrie aceasta lucrare, nimeni nu verifica daca nu cumva aceste carti au fost trimise integral de catre o alta persoana din afara penitenciarului', a mai spus Kovesi.
In opinia sa, Administratia Nationala a Penitenciarelor ar trebui sa faca verificari in aceste cazuri, dar ar trebui sa existe o 'cenzura mai serioasa' si din partea completelor de judecata.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Creatia!!
In libertate se ocupa de matrapazlacurile ilegale!
In libertate, furtul ii ocupa tot timpul!