Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca a devenit un fenomen ingrijorator faptul ca persoane condamnate, in special in dosarele DNA, sunt eliberate conditionat dupa ce obtin reducerea pedepsei in urma scrierii unor carti in detentie, sustinand ca nimeni nu verifica caracterul stiintific al acestor lucrari, potrivit Agerpres.

'Cred ca este un fenomen ingrijorator, mai ales ca el se manifesta cu preponderenta in cazurile DNA. In luna aprilie, am fost prima institutie publica din Romania care am sesizat ca exista acest fenomen ingrijorator, motiv pentru care am cerut Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii modificarea acestei legi. Ni s-a parut foarte ciudat faptul ca doar cei anchetati de DNA sunt foarte prolifici in momentul in care ajung in penitenciar, ca reducerea pedepsei se face chiar cu cateva luni, practic incearca sa schimbe modalitatea de executare a pedepsei, ca nu in toate cazurile lucrarile pe care le prezinta au un caracter stiintific si acesta este motivul pentru care am cerut modificarea legii', a afirmat Kovesi, la TVR.

Ea a subliniat ca CSM si-a insusit propunerea DNA, pe care a transmis-o la Ministerul Justitiei, unde un grup de lucru incearca modificarea sau adoptarea unui regulament privind folosirea acestei modalitati prin care cei condamnati isi reduc pedeapsa.

'Cred ca este important ca aceasta modalitate de reducere a pedepsei sa fie limitata pe viitor. Cei care au veleitati stiintifice si pot sa scrie carti, cred ca pot sa faca acest lucru si in libertate, dar si atunci cand sunt in stare de arest preventiv sau cand executa o pedeapsa. Nu aceasta este problema, ci problema este verificarea acestor lucrari si caracterul lor stiintific. In prezent, nimeni nu verifica caracterul stiintific al acestor lucrari, nimeni nu verifica daca persoana care executa pedeapsa a avut efectiv timp sa scrie aceasta lucrare, nimeni nu verifica daca nu cumva aceste carti au fost trimise integral de catre o alta persoana din afara penitenciarului', a mai spus Kovesi.

In opinia sa, Administratia Nationala a Penitenciarelor ar trebui sa faca verificari in aceste cazuri, dar ar trebui sa existe o 'cenzura mai serioasa' si din partea completelor de judecata.