Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca este neconstitutionala o sintagma din cuprinsul dispozitiilor din Codul de procedura civila privind limitarea revizuirii unei hotarari, scrie Agerpres.

Plenul Curtii Constitutionale a luat joi in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 509 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedura civila (Cpc), care au urmatorul continut: '(1) Revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul poate fi ceruta daca: (...) 11. Dupa ce hotararea a devenit definitiva, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala prevederea care a facut obiectul acelei exceptii'.

'Curtea, cu unanimitate de voturi, (...) a constatat ca sintagma 'pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul' din cuprinsul dispozitiilor art. 509 alin. (1) din Codul de procedura civila este neconstitutionala cu referire la motivul de revizuire prevazut la pct. 11 din cuprinsul acestora. Curtea a retinut ca prin respingerea ca inadmisibila a unei cereri de revizuire intemeiate pe prevederile alin. (1) pct. 11 al art. 509 Cpc motivata de faptul ca hotararea a carei revizuire se cere nu vizeaza fondul, lipseste de eficienta insusi controlul de constitutionalitate, partile aflandu-se in imposibilitatea de a beneficia de efectele deciziei Curtii, deci ale controlului de constitutionalitate pe care ele l-au declansat', se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Judecatorii au apreciat ca, astfel, deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale ar fi lipsite de orice efecte juridice, iar rolul instantei constitutionale ar fi negat.

'In plus, aceasta echivaleaza cu o limitare nepermisa a exercitarii unei cai de atac. De asemenea, a mai retinut ca nu exista o motivare obiectiva si rezonabila pentru ca de o decizie de constatare a neconstitutionalitatii sa profite numai o categorie de justitiabili in declararea caii de atac a revizuirii, in functie de imprejurarea ca hotararea definitiva pronuntata de instanta evoca sau nu fondul', mai mentioneaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bihor - Sectia I civila