Toate scandalurile de retrocedari sunt legate de aplicare unei noi legi in domeniu promovata de Monica Macovei si adoptata prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului in 2005, a sustinut joi Adrian Nastase, intrebat de ziaristi cum comenteaza retinerea fostului sau sef de Cabinet, Remus Truica.

"Cred ca ar trebui sa reflectam cu totii, unii mai mult decat altii, la efectele legii din 2005 privind reforma in materia retrocedarilor si sa vedem daca acel punct de plecare nu a fost cel care a determinat tot felul de demersuri, unele absolut aberante, cu zeci de mii de hectare retrocedate si toata povestea cu drepturile litigioase", a spus Nastase, la iesirea de la Parchetul General, unde a fost audiat ca martor in dosarul Mineriada.

"O gandire mai atenta ar trebui sa se indrepte spre aceasta lege promovata de Monica Macovei in 2005 si care a schimbat structurile din domeniul justitiei si structurile din domeniul proprietatii", a subliniat fostul prim ministru.

In ceea ce il priveste pe Remus Truica, fostul sau sef de Cabinet, "din cate inteleg multe dintre activitatile lui s-au derulat dupa 2004 in niste conditii pe care nu pot sa le judec pentru ca nu le cunosc", a sustinut Nastase.

"Cred in continuare ca solutia in Romania nu e sa alergam dupa persoane si eventual sa identificam vinovati chiar daca e o procedura fireasca. Sunt lucruri mai importante, mai grave care ar trebui sa isi gaseasca solutia", a mai spus el.

Reamintim ca Remus Truica a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave si dare de mita, in dosarul privind retrocedarea in natura a Fermei Baneasa catre Paul Lambrino si firma cesionara (controlata de Remus Truica si grupul infractional constitutit), in care statul roman ar fi fost prejudiciat cu 135,8 milioane de euro (500 milioane de lei).