Adrian Nastase a parasit sediul Parchetului General, unde a fost audiat in dosarul Mineriadei, dupa ora 12,00, afirmand ca "foarte multe lucruri" nu a putut sa declare in fata procurorilor, invocand faptul ca la acel moment nu participa "la luarea deciziilor.

Adrian Nastase ca Ministru de externe, in 1990Foto: Agerpres

"Lucrurile de acum 25 de ani trebuie lamurite nu numai de istorici, sunt si anumite aspete pe care procurorii cauta sa le lumineze. La vremea respectiva eu eram secretar cu relatiile externe ale FSN si purtator de cuvant, ministru am devenit dupa 2 saptamani", respectiv dupa alegerile din 20 mai.

"Foarte multe lucruri nu am putut sa spun, nu participam la luarea deciziilor in acea perioada", a spus fostul prim ministru, in fata ziaristilor.

Acesta a spus ca nu se afla in postura "de a prticipa la luarea unor eventuale decizii de acest gen" si ca este "foarte greu cu standardele de acum sa interpretam ce s-a intamplat in urma cu 25 de ani, intr-un moment de inceput in care erau nemultumiri de toate felurile".

Adrian Nastase a venit joi dimineata la Parchetul General si a declarat ca a fost citat ca martor in Dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reamintim ca dosarul Mineriadei a fost redeschis de procurori in acest an, iar mai multi fosti oficiali, printre care si Ion Iliescu, sunt acuzati de crime impotriva umanitatii.

In 1990, Adrian Nastase era unul dintre liderii in devenire ai FSN. El a fost instalat ministru de Externe in Guvernul Petre Roman la finalul lunii iunie 1990, la doua saptamani dupa mineriada.