​"O sa avem, dupa un efort destul de lung, rezultate pentru cadrul curricular la clasele V-IX", a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj. In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria, ministrul a declarat ca "manualele vor fi pilotate in vara. Nu s-a mai intamplat acest lucru. Vom avea summer camp si manualele vor fi pilotate cu beneficiarii, cu tineri, cu copii, cu clase, astfel incat sa intelegem si reactia beneficiarilor, si in octombrie vom veni la timp cu licitatiile ca sa avem manuale in 2017".

Adrian CurajFoto: Agerpres

Ministrul a anuntat de asemenea ca a pregatit un program pe 7 ani din fonduri europene “ca sa inovam in zona curriculei”, fara a da insa detalii despre acesta. In cadrul aceleiasi conferinte, Curaj a anuntat ca, “pentru a avea curricula livrata asa cum trebuie, va trebui sa facem un efort in zona carierei didactice. Vom operationaliza, pe program de fonduri europene pe 7 ani, masterul didactic”.

“Asta inseamna ca intrarile in sistem vor fi de o calitate deosebita. Vom avea grija si de cei care sunt in sistem, sa ii ajutam la abilitarea curriculara”, a precizat Adrian Curaj.

Acesta a afirmat si ca va finaliza “cadrul legal pentru invatamantul profesional, tehnic si dual”, care “va fi operational de anul viitor”. Nici de aceasta data, ministrul nu a venit cu mai multe informatii.

In ceea ce priveste universitatile, ministrul Educatiei a declarat ca “aici este o crestere de 22% a finantarii de baza (…) si pentru prima data dupa ani multi e deschis accesul la fondurile universitatilor, cheltuirea din sold. Cresterea autonomiei e asociata cu cerinta de transparenta si va asigur ca transparenta va fi una care sa va placa”.

Registrul matricol al studentilor va fi operational si ne va da incredere ca diplomele sunt emise legal”, a mai precizat Curaj.

Oficialul a vorbit si despre internationalizarea invatamantului superior, a declarat ca in prezent avem 20.000 de studenti straini, dar ca “putem ajunge lejer la 100.000 in urmatorii 5 ani”. Ministrul a anuntat ca va operationaliza portalul studyinromania, “ca mecanism de diplomatie culturala”.

Pe zona de cercetare, cresterea bugetului este cu 33% si “incheiem un ciclu 2007-2013 marcat de lipsa de predictibilitate si pornim implementarea strategiei de cercetare-dezvoltare pentru specializarea inteligenta a Romaniei”, a adaugat ministrul.

Acesta a vorbit si despre laserul de la Magurele si a precizat ca este construit pe fonduri europene destinate coeziunii, deci care trebuie sa duca la cresterea fortei de munca. “Vom operationaliza conceptul de Laser valley - land of lights.In toamna vom avea un eveniment mare international, prin care vom spune ca Romania nu numai ca stie, dar si poate”, a declarat Adrian Curaj.

Ministrul a amintit ca, in 2011, Consiliul Investitorilor a plasat laser valley in top 5 investitii in Romania. “Conceptul este invat, fac cercetare, inovez, sunt mobil, traiesc si exista zona de agrement. Va pune Romania pe harta lumii. Haideti sa ne gandim la concentrarea fantastica de facilitati care pot fi accesate de business. Eu cred in stat antreprenorial. Rolul nostru este sa facilitam, sa asiguram infrastructura si sa le spunem altora ca e un loc de exceptie, unic mondial. Sa facem de la arta, la business”, a afirmat Curaj.

Ministrul Educatiei a anuntat si ca “repornim motoarele la Institutul Cantacuzino”. “Avem infrastructura importanta acolo, avem oameni priceputi, trebuie sa ne concentram pe capacitatea manageriala si repornirea motoarelor”, potrivit acestuia.

In finalul conferintei, Curaj a anuntat ca institutia pe care o conduce “va fi e-minister. Va rog urmariti ce face in urmatoarele saptamani si luni un e-minister”.