RAPORT Gradul de ocupare a penitenciarelor este de peste 151% / Avocatul Poporului recomanda mai putine arestari preventive si eliberarea detinutilor care ar mai avea de stat 3 ani dupa gratii

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:13 Actualitate | Esenţial


Penitenciar
Foto: Rompres
Un raport special privind conditiile de detentie din penitenciare si centre de retinere si arestare preventiva arata ca cea mai mare problema a sistemului de detentiei din Romania este supraaglomerarea inchisorilor. Solutiile propuse in raportul coordonat de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sunt scurtarea perioadei de detentie in care detinutii pot apela la sistemul de eliberare conditionatata, reducerea pe cat posibil a cazurilor de aplicare a masurii arestului preventiv si eliberarea conditionata a detinutilor aflati in executarea ultimilor 3 ani din pedeapsa. In raport se precizeaza ca solutiile propuse exclud infractiunile si pedepsele aplicate pentru infractiunile de coruptie si violenta.

Raportul a fost prezentat in premiera seara trecuta la Antena 3 de Victor Ciorbea si intocmit in urma unei campanii privind conditiile din penitenciare derulata de Realitatea TV la inceputul anului. 

Documentul are in total 392 de pagini si a fost prezentat seara trecuta de Victor Ciorbea in emisiunea “Sinteza Zilei”, difuzata de postul TV Antena 3. El a precizat ca unul dintre motivele pentru care raportul a fost intocmit este de a incerca evitarea pronuntarii unei decizii-pilot impotriva Romaniei de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Pe scurt, o decizie pilot practic suspenda cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemelor din penitenciare. In caz contrar, Romania risca chiar excluderea din Consiliul Europei.

“Este prima data cand se face o radiografie completa a intregului sistem penintenciar si a tuturor centrelor de arestare preventiva din tara. (...) Raportul nu are menirea de a lovi nici in Administratia Nationala a Penitenciarelor, nici in IGPR (n.r.: Inspectoratul General al Politiei Romane) sau in cei in subordinea carora se afla centrele de arestare preventiva, ci scopul este de a contribui prin luarea unora dintre masurilor pe care le-am propus (...) la imbunatatirea conditiilor in care traiesc aceste persoane private de libertate. Si, pe de alta parte – de ce sa nu o spun sincer si deschis – sa incercam sa evitam, daca se mai poate, pronuntarea unei decizii pilot care pare inevitabila. (...) Astfel de decizii se pronunta in situatiile in care situatia este foarte grava. (...) Din pacate, Romania dintre statele membre ale Uniunii Europene este pe primul loc in ultimii patru ani in ce priveste numarul de condamnari la CEDO, pentru incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitoare la aceste conditii de detentie.”, a explicat Victor Ciorbea, marti seara, la Antena 3. 

In raport se noteaza ca privarea de libertate trebuie considerata o sanctiune sau masura extrema si, de aceea, trebuie impusa numai cand din cauza gravitatii infractiunii, orice alta sanctiune sau masura ar fi evident inadecvata. 
“Regulile ONU referitoare la standardele minime privind masurile necustodiale recomanda statelor dispunerea masurilor necustodiale/alternative în sensul dezvoltarii acestui tip de masuri astfel ca folosirea acestora sa fie încurajata, monitorizata de aproape si evaluata în mod sistematic.”, se arata in raport. 

In luna noiembrie, in unitatile penitenciare se aflau 28.383 de persoane private de libertate, potrivit raportului, care citeaza site-ul Administratiei Natioanle a Penitenciarelor (ANP). Luand in considerare normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, care prevad ca fiecare detinut trebuie sa aiba la dispozitie un spatiu de 4 metri patrati si 6 metri cubi de aer, capacitatea totala de cazare a A.N.P. este de 18.781 de persoane. Indicele de ocupare fiind la data respectiv de 151,31%, potrivit raportului. 

In materie de solutii pentru rezolvarea problemei supraaglomerarii in raport este citata opinia prof. univ. Ioan Chis, exprimata intr-o lucrare juridica, care a identificat trei modalitati prin care timpul petrecut de persoanele private dupa gratii poate fi scurtat: acordarea dreptului de eliberare conditionata pentru detinutii care au executa jumatate din pedepsele lor, scurtarea timpului minim care urmeaza sa fie petrecut in inchisoare si introducerea unui sistem de executare gradata a sentintelor. Solutia catalogata drept “cea mai promitatoare” pentru Romania de catre autoarea raportului Magda Stefanescu, adjunct al Avocatului Poporului, este cea din urma. 

Mecanismul unui sistem de executare gradata a sentintelor este explicat in raport astfel:  “detinutul sa este pus într-o celula sub supraveghere stricta, apoi capata permisiunea samunceasca în afara închisorii, înainte de a obtine permisiunea de învoire, apoi urmeaza un regim de semilibertate si în cele din urma, eliberarea conditionata.”

Institutia Avocatului Poporului afirma in raport ca sentintele cu privare de libertate ar trebui sa fie organizate astfel incat sa se adauge mai multe perioade post-detentie pentru a le da posibilitatea detinutilor sa paraseasca inchisoarea mai devreme. 

“Asadar, eliberarea conditionata poate parea masura cea mai promitatoare în privinta reducerii lungimii perioadei de detentie. Este si cea mai inteligenta, deoarece se bazeaza pe ideea reîntoarcerii planificate în cadrul comunitatii cu sprijin, asistenta si supraveghere.”, se mai arata in raportul special. 

In document se precizeaza ca “reglementarea actuala a liberarii conditionate nu este de natura sa asigure un tratament echitabil pentru persoanele private de libertate care nu pot presta munci din motive neimputabile lor, pe de o parte si persoane private de libertate care în urma unei bune administrari a penitenciarului sunt folosite la munca, pe de alta parte.”. 
Raportul mai noteaza ca actuala componenta a comisiei de liberare conditionata “poate crea o prezumtie de partialitate in privinta solutionarii cererilor de liberare conditionata” si de aceea apreciaza ca “pentru a duce un plus de transparenta si impartialitate” ar fi importanta prezenta unui reprezentant al unei organizatii neguvernamentale in comisie. 

Hotnews prezinta in continuare o selectie a solutiilor prezentate in raport pentru rezolvarea problemei supraaglomerarii penitenciarelor si altor locuri de detinere. 

Pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare si centrele de retinere si arestare preventiva, în opinia noastra, legiuitorul ar putea avea în vedere adoptarea între altele, a unora dintre urmatoarele masuri aplicabile. Precizam ca aceste propuneri exclud infractiunile si pedepsele aplicate pentru infractiunile de coruptie si violenta:
 • reducerea pe cat posibil a cazurilor de aplicare a masurii arestului preventiv si reducerea duratei mentinerii în arest preventiv, prin aplicarea masurii preventive a arestului la domiciliu, controlului judiciar si controlului judiciar sub cautiune, respectandu-se astfel principiul potrivit caruia arestarea preventiva trebuie sa constituie o masura exceptionala si nu o regula;
 • implicarea voluntarilor (inclusiv a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale) în aplicarea masurilor alternative, avand ca obiective reducerea riscului de recidiva, dezvoltarea relatiilor intercomunitare, astfel cum rezulta din Regulile ONU privind standardele minime privind masurile necustodiale (Regulile de la Tokyo);
 • reglementarea, cel putin cu caracter temporar a unei forme de acordare a liberarii conditionate, în sensul punerii în libertate a persoanelor detinute aflate în executarea ultimilor 3 ani din pedeapsa închisorii si/sau reducerea la jumatate a pedepsei aplicate, fata de doua treimi în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani, cum prevede legislatia actuala si respectiv doua treimi fata de trei patrimi, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, cum prevede legislatia actuala, sub conditia platii datoriilor catre stat si catre partea civila;
 • reînfiintarea Institutului National de Criminologie, care sa aiba ca atributii realizarea periodica a unor statistici referitoare la rata criminalitatii, natura infractiunilor savarsite, numarul infractorilor recidivisti, propuneri pentru reducerea riscului de recidiva, printr-o politica sociala si penala, dupa comiterea faptei si aplicarea pedepsei privative de libertate, controlul si prevenirea criminalitatii; urmarirea impactului asupra ratei criminalitatii în functie de propunerile de politica
 • reevaluarea dispozitiilor legale referitoare la partea din durata pedepsei care este considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale.

Raportul este pus la dispozitia publicului pe site-ul institutiei. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5925 vizualizari

 • +53 (53 voturi)    
  Avocatul infractorilor PSD - Ciorbea (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:20)

  Kivek [utilizator]

  dupa ce ani de zile DNA s-a luptat din greu cu parlamentul PSD si cu guvernul PSD pt a baga la puscarie infractorii PSD...acum vine avocatul PSD si incearca sa-i scape. luati 'avocatul' si bagati-l in duba
  • +38 (38 voturi)    
   pai de... (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:53)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui Kivek

   ...numai puscariasii, putorile si infractorii au drepturi, conform internationalei neo-marxiste care a pus stapanire pe planeta asta.

   sa recomande sporirea numarului de puscarii, pt. a mai proteja un pic si drepturile oamenilor cinstiti, s-o fi gandit avocatul asta al poporului, tovarasul ciorbea?
   • +10 (10 voturi)    
    Avocatul "poporului" (Joi, 10 decembrie 2015, 10:05)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

    Avocateste numai pentru poporul infractor. Aparent infractorii condamnati sunt mai speciali si merita iertati. Dar daca cineva e indatorat 150% nu i se sterge creditul.

    Concluzia e ca mai bine comiti infractiunea si apoi ti se sterge decat sa te tragi la munca cinstit.

    Evident, cu aprobarea unui handicapat ca Ciorbea. Un mare ratat pe toate scaunele pe care le-a ocupat.
  • +11 (11 voturi)    
   Un milion de E dati fomistului asta.... (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:46)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   ca sa-si plateasca datoriile si toti infractorii vor fi pusi pe liber.
  • +2 (2 voturi)    
   cand scapam de ciorbea (Joi, 10 decembrie 2015, 12:35)

   gebeleizis2020 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   ciorbea, un oportunist mizer, s-a gasit sa apere infractorii
   dar copii care merg prin noroi la scoala, dezbracati si infometati?
   dar batranii care nu au bani de medicamente sau de mancare?
   dar cetatenii batjocoriti de institutiile statului?
   dar medicii, profesorii cu salarii de mizerie pe care stau sa cada cladirile in care lucreaza?

   LOR CINE LE IA APARAREA???
 • +34 (34 voturi)    
  De ce nu eliminarea completa a inchisorii? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:27)

  LiviuX [utilizator]

  Nu ar fi mai simplu asa? Cu inchisoarea preventiva da, sunt oarecum de acord, trebuie intr-adevar arestati preventiv doar cei care prezinta pericol. Pentru ceilalti, o cautiune consistenta e suficient. Dar ca sa eliberezi pe cineva din inchisoare doar pentru ca nu mai ai loc e absurd. De ce il mai pedepsesti daca tot il eliberezi?
  • -35 (35 voturi)    
   Bla bla bla (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:54)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Bla bla bla -ul asta nu rezolva problema locurilor din puscarii. Care e solutia ta? Avocatul Poporului a propus ceva ... tu doar cu critica neputinciosului.
   • +14 (14 voturi)    
    Solutia e destul de simpla (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:14)

    AG [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Statul sa construiasca puscarii noi. Cu ce bani?! Cred ca instituirea unei taxe ad-hoc ar fi o decizie politica cu mare priza la public.
    • +2 (2 voturi)    
     Tocmai (Joi, 10 decembrie 2015, 11:30)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui AG

     Tocmai se construieste o ditamai cladirea in curtea parlamentului, in loc de Catedrala Mantuirii neamului redenumiti-o si convetiti-o in Puscaria Alesilor !
   • +8 (8 voturi)    
    munca? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:16)

    clara [anonim] i-a raspuns lui newlook

    Oare chiar nu se poate gandi si implementa o munca in folosul comunitatii? Pentru ca puscariasii sa isi plateasca astfel "sejurul", nu sa fie tinuti cu hrana si adapost pe degeaba. Sigur, e dificil, unii poate chiar nu pot munca fizica, altii nu vor... dar pe cat posibil sa se gandeasca ceva in functie de varsta, starea de sanatate, pregatirea si nivelul de studii al detinutilor. Nu zice nimeni acuma sa-l scoatem pe Mencinicopschi la dat cu sapa... dar o munca adecvata fiecaruia si productiva?
   • +9 (9 voturi)    
    Uite o sugestie: (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:52)

    SISKA [anonim] i-a raspuns lui newlook

    din confiscarea averilor marilor evazionisti + confiscarea citorva hectare retrocedate fraudulos + munca unei parti din puscariasii actuali care stau si "scriu" carti, dau "lectii", fac filozofie pe net/mobile din puscarie ("calificare la locul de munca" se numea odata) si, evident, constructori calificati se pot construi citeva "beciuri domnesti" ! Ce-i drept, trebuie si o reevaluare a pedepselor + accentuarea muncii in folosul societatii in schimbul detentiei pentru pedepse minore .
   • +12 (12 voturi)    
    vrei sa spui (Miercuri, 9 decembrie 2015, 23:26)

    adyQ [anonim] i-a raspuns lui newlook

    avocatul infractorilor?? poate nu ai observat dar el propune eliberarea violatorilor, majoritatii hotilor, cica vor sa excluda coruptia dar pana sa ajunga lege se razgandesc ei ca de fapt aia este tinta...oricum interesanta viziune
  • +9 (11 voturi)    
   Glontu' chinezesc (Miercuri, 9 decembrie 2015, 21:33)

   dfssfs [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

   Poate ar ajuta pedepse care sa goleasca puscariile? Ca in China?
 • +42 (42 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:31)

  rochiri [anonim]

  Ce parere are avocatul poporului despre :
  1) Coruptia din Romania si ce recomandari are
  2) Conditiile din spitale si ce recomandari are
  3) Infrastuctura, siguranta: drumurilor , cailor ferate si mijloacelor de transport in comun din Romania si ce recomandari are.
  4) Orfelinatele si cazurile sociale din Romania si ce recomandari are.
  5) Sistemul de educatie si ce recomandari are.

  Cum zice avocatul poporului poti sa si tragi apa!
 • +15 (19 voturi)    
  Domnul nenea avocat al poporului. (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:34)

  dandra [utilizator]

  Nu ar fi mai bine daca ati propune reforme in invatamant astfel incat acei oameni sa nu mai ajunga dupa gratii?
  Nu ar fi mai bine daca ati propune mai putine ore de religie in scoli? s-a demonstrat ca oamenii credinciosi comit mai multe acte de violenta in comparatie cu populatia non credincioasa.
  Indiferent ce propuneti, sa stiti ca oamenii inteligenti nu comit infractiuni si astfel, printr-o logica irefutabila, nu ajung sa creeze un grad de ocupare de 151%.
  Cat despre solutia dvs de reducere a pedepsei, complet idioata, ilogica si care sa ajute colegii dvs urmariti penali, nu pot spune decat sa va dati demisia.
  p.s. de asemenea, puteti crea mai multe scoli si nu mai multe penitenciare.
  Incredibil, ce sfaturi bune va dau si gratis in acelasi timp. Puteti sa concediati consilierii dvs.
  • -9 (15 voturi)    
   La reforme in invatamant e INFLATIE (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:57)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   La reforme in invatamant e INFLATIE.
   Tovarasul Voinicelu tocmai a propus-o si el p'a 14-a-15-a. Daca tot sta mai putin de-un an, sa faca si omu' o reforma. Reforma lui !
 • +29 (29 voturi)    
  Avocatul (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:38)

  Soljenitin [utilizator]

  Inclusiv actualul avocat al poporului, sexsimbolul Victor Ciorbea ar trebui sa fie in puscarie.

  Se poate reorganiza treaba un pic in ce priveste inchisorile:

  1. Detinutii sa fie scosi la munca; isi justifica, astfel, mancarea si eventual se poate calcula si o vechime in munca (50% din rata normala de vechime, de exemplu);
  2. Munca sa se desfasoare in schimburi; astfel, numarul detinutilor aflati fizic in inchisori scade pentru ca o parte din ei sunt la munca.

  In felul acesta se va putea face treaba la preturi mult mai mici iar detinutii vor beneficia si de conditie fizica.
 • +23 (23 voturi)    
  Poporul avocatului (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:42)

  raudegura [anonim]

  cere eliberare acestuia din functie cu 3 ani mai devreme!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu !
 • +10 (18 voturi)    
  Cum ar fi reintroducerea pedepsei cu moartea? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:46)

  PaulSöze [anonim]

  Macar la vietasi nerecuperabili? Iar la cei cu condamnari grele... munca silnica in folosul comunitatii a.i. sa isi ispaseasca pacatele prin munca, nu prin "tras de fiare" in penitenciar.
  Eu i-asi pune sa ecologizeze tot ce se poate, de la adunat PET-uri din rauri pana la adunat chistoace pe strazi. Sa sape santurile din satele care sunt cu risc de inundatie, unde sunt batrani care sunt inundati an de an.
  • +4 (4 voturi)    
   in (Miercuri, 9 decembrie 2015, 21:19)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui PaulSöze

   alabama deja s-a reintrodus sistemul, sta gardianul calare cu ochelari de soare si arma incarcata, iar baietii sapa la santuri in plin soare. Si in alabama e soare, nu gluma. Si bineinteles ca au lanturi la picioare.
 • +24 (24 voturi)    
  S-a trezit (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:47)

  naica [utilizator]

  din somn avocatul poporului?Pana acum n-a putut sa atace ordonantele de urgenta emise de ponta ,fiindca era ocupat cu aceasta analiza.Acum o sa adoarma la loc.Ce-ar fi ca guvernul Ciolos sa-l trezeasca la realitale,spunandu-i PA,maestre.,
 • +7 (7 voturi)    
  Aha (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:06)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Daca individul asta este `avocatul` poporului, trebuie ca acel popor are mari probleme. Partea cea mai dureroasa a afirmatiei este ca poporul acela e poporul roman. Nu-mi dau seama la ce nivel trebuie oprita schimarea, si cand, mai ales. Trebuie oprita cand sunt eliminate cangrenele din system, sau/si cei care au facut posibila aparitia acestora, gen Parvulescu cu Pro Smecheria si cand trebuie oprita schimbarea: cand se lasa cu varsare de sange, cu jandarmii/armata pe strazi...chiar e o problema aici. Obrazul gros de credite de 1 million de euro, cu `reforma pe paine` se tine, nu?
 • +10 (10 voturi)    
  Avocatul infractorilor din Parlament (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:09)

  ilex2013 [utilizator]

  Asa zisul "Avocat al Poporului" s-a sesizat in cazul in care Oprescu nu reusea sa-si gaseasca nici o boala care sa-l scape de puscarie si in cazul parlamentarilor si coruptilor din puscarii care se plang de lipsa confortului : deci ei sunt poporul, restul nu conteaza....Parca se ceruse schimbarea lui....
 • +11 (11 voturi)    
  incredibil (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:17)

  Radu LI [anonim]

  Dansul pregateste terenul pentru o lege a gratierii de fapt...

  Nu exista rusine mai mare care sa fi lovit Romania decat acest jalnic sinecurist. Un prim ministru taranist ajuns sluga PSD. Of, of of of...
 • +10 (10 voturi)    
  propuneri (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:27)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  cei care mai au 3 ani de puscarie sa construiasca intr-un an jumate inca vreo 10 puscarii si apoi pot fi eliberati. La inaugurare, sa intre Ciorbea in una dintre ele si sa nu mai iasa, daca vina cu astfel de propuneri imbecile.
 • +3 (3 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:47)

  nano2k [utilizator]

  Cine, dintre "personalitatile" intemnitate ar beneficia de scurtarea cu 3 ani a pedepsei?
  Ca sa vedem pt cine e cu dedicatie acest kkt de "raport special"
 • +8 (10 voturi)    
  Multumesc Victore! (Miercuri, 9 decembrie 2015, 21:54)

  MPopa [utilizator]

  In tinerete aveam un mare respect fata de cei care obtineau rezultate academice de exceptie. Dar vazand nivelul la care se poate cobori un fost sef de promotie (pe tara) al Facultatii de Drept din Cluj m-am lecuit de naivitati.
  Acum inteleg si de ce nu se construiesc penitenciare noi - nu-i asa ca e mai convenabil sa-i eliberam pe cei condamnati? Pe cand il vom avea din nou in mijlocul nostru pe dom' profesor Voiculescu, proprietarul de facto al postului de televiziune unde si-a prezentat dl. Ciorbea raportul?
 • +9 (9 voturi)    
  Avocatul Infractorului (Joi, 10 decembrie 2015, 9:01)

  Bogdan [anonim]

  Vad ca Ciorbea isi face bine treaba pentru prietenii ce l-au numit in functie.Ce bine i-ar sta langa ei acolo,sa nu le mai planga de grija pe banii nostri!
 • +5 (5 voturi)    
  Eu le recomand mai bine (Joi, 10 decembrie 2015, 10:21)

  Je__ [utilizator]

  Sa nu fure
  Sa nu omoare
  Sa nu faca faradelegi

  Si sigur, puscariile vor avea grad 0 de ocupare.

  Ba mai mult, propun o sub finantare si mai mare....conditii si mai rele.

  Sa fie cu adevarat un loc, unde nu doresti sa te intorci sau sa ajungi.
 • +4 (4 voturi)    
  despre abuzul bancilor (Joi, 10 decembrie 2015, 11:06)

  jackalphonse [utilizator]

  n am auzit sa zica ceva avocatul infractorilor poporului.
 • 0 (2 voturi)    
  O propunere si mai buna. (Joi, 10 decembrie 2015, 11:50)

  Dan Nemes [anonim]

  Eu as propune sa daramam toate inchisoriile si sa construim biserici poleite cu aur in locul lor.
  Astfel nici un condamnat nu va mai avea unde sa fie inchis.
  In acest moment nu vom mai avea nevoie de DNA, DIICOT, Politie, etc (economisim o groaza de bani de pe urma salariilor lor) si pe langa asta toti condamnatii pot cere mila dumnezului lor in bisericile ce se vor construi. Win - Win

  Mai mult de atat si economia se va dezvolta pentru ca vom acorda foarte multi bani pentru daramarea inchisoriilor si construirea bisericilor. Am putea acorda si de 10 ori mai multi bani decat ar fi necesar. In cazul in care supra-estimarea a fost sub-estimata. Cred ca e cea mai buna solutie!
 • +1 (1 vot)    
  Subscriu (Joi, 10 decembrie 2015, 12:08)

  Jay [anonim]

  tuturor ideilor si propunerilor care vizeaza:
  - executarea pedepsei prin munca fizica productiva, fara remuneratie si compensatii, in functie de varsta si starea de sanatate a detinutilor;
  - confiscarea integrala/partiala a posesiunilor i/mobiliare, in functie de gravitatea fraudei. De la 100 000 Euro frauda - confiscarea la contravaloare si confiscare punitiva pana la ramanerea in stadiul de proprietate individuala medie pe tara;
  - inasprirea ampla a pedepselor acordate angajatilor din mediul legal-juridic, nediscriminat;
 • +1 (1 vot)    
  Să-i faceți vecini cu Ciorbea. (Joi, 10 decembrie 2015, 13:36)

  mircea [anonim]

  Să-i cazați pe cei eliberați conform propunerii lui Ciorbea,pe lângă proprietățile lui și să le limitați deplasările numai acolo.
 • +2 (2 voturi)    
  Poporul !!! nu-s infractorii,violatorii,criminali (Joi, 10 decembrie 2015, 13:41)

  andreesanu [utilizator]

  Ciorbea ,trezestete,poporul nu inseamna delicventii ,nu hotii din puscarii,nu mafiotii .
  Poporul este ala care traieste din munca .
  Unde iti este grija pentru scoli,spitale azile de batrini ??
  Unde ti-ii grija pentru cele 4 mil de pribegi prin lume ?
  Unde ti-ii grija pentru 1 milion de someri ?
  Cei care vor sa iasa din puscarii mai repede sa iasa la munca .
  La canal Siret-Baragan nu-i terminat ,e lasat paragina de 26 de ani.
 • +2 (2 voturi)    
  mesaj avocatul poporului (Joi, 10 decembrie 2015, 14:07)

  Alex [anonim]

  Am si eu o intrebare pentur avocatul poporului: "Daca-l luam la palme pe avocatul poporului precum eram plesniti de profesori inainte de 89 si primim sentinta de 2 ani mai facem puscarie?". Intreb pentru ca daca e asa poate ii facem o vizita sa- evaluam activitatea din ultimii ani!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by