Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei. Aceste persoane pot beneficia de pensia de serviciu daca au implinit varsta de 60 de ani si au o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, respectiv in Departamentul de Comert Exterior. In cazul celor de la Departamentul de Comert Exterior, este necesara vechime de cel putin 4 ani in misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele si alte reprezentante ale Romaniei din strainatate.

Normele metodologice contin clarificari de ordin tehnic referitoare la modalitatea de calcul a pensiei de serviciu si la procedura constituirii dosarului de pensie, pe baza cererii de pensionare, a adeverintei-tip de la angajator si a altor documente necesare stabilirii si platii pensiei de serviciu. Cererea de pensionare si documentatia se depun la casa teritoriala de pensii in a carei raza isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita sau, dupa caz, la casa de pensii sectoriala competenta.

Beneficiarii pensiei de serviciu sunt, conform prevederilor Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul incadrat in functii de executie specifice din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, precum si membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei din Departamentul de Comert Exterior, inclusiv persoanele care au apartinut acestor categorii de personal si care s-au pensionat anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 216/2015.