Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, dupa ce a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Romane si "The Ark - Bursa Marfurilor Creative", ca este nevoie de o modernizare semnificativa a legislatiei in domeniul pastrarii patrimoniului arhitectural, transmite Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Cu aceasta ocazie, am putut sa vad inca o data ca este nevoie de o modernizare semnificativa a legislatiei in domeniul pastrarii patrimoniului arhitectural si este nevoie de foarte multa inovatie, fiindca aceste cladiri nu trebuie sa ramana cladiri moarte. Dupa ce se renoveaza, dupa ce se refunctionalizeaza, ele trebuie sa fie vii, trebuie sa produca, sa faca parte din viata orasului", a spus Iohannis.

El a precizat ca a vizitat pentru prima data Observatorul Astronomic, aratandu-se impresionat de dedicatia oamenilor care lucreaza in aceasta institutie.

"Sper sa se gaseasca si autoritati care inteleg importanta acestui Observator si vin in sprijinul cercetatorilor. Cercetare se poate face teoretic, dar aici este vorba si de un aspect practic care, fara o finantare corespunzatoare, nu are cum sa functioneze optimal. In afara de acest lucru, m-a interesat constructia, patrimoniul construit sau arhitectural al acestui ansamblu in care se afla Observatorul si in care suntem acum, cum de fapt si la cladirea bursei m-a interesat modul in care cladirea a fost refunctionalizata, cum a fost salvata partea de cladire care s-a putut pastra", a aratat seful statului.

Potrivit acestuia, ambele spatii se afla intr-o zona cu foarte multa traditie din Bucuresti - Filaret-Rahova, care pe vremuri a fost preponderent industriala.

"Am venit sa vad aceste cladiri, am discutat foarte mult astazi cu specialisti in restaurare, in reabilitare, fiindca, dupa parerea mea, o parte importanta a Bucurestiului este prea putin observata si se da prea putina atentie - este vorba de patrimoniul arhitectural al Bucurestiului. Aceste doua cladiri pe care le-am vizitat fac parte din patrimoniul acestei zone. Exista multe alte cladiri valoroase in Bucuresti demne de pastrat. (...) Doresc Bucurestiului si bucurestenilor sa existe tot mai multa preocupare pentru acest domeniu. Este o parte valoroasa, insa nevalorificata din patrimoniul Bucurestiului. Este important sa pastram si sa valorificam aceste cladiri", a afirmat Iohannis.

El a subliniat ca pentru patrimoniul arhitectural bugetul nu este niciodata suficient.