Un tanar roman de 17 ani, din Craiova, suspectat de legaturi cu Statul Islamic, a fost ridicat marti de procurorii DIICOT, anunta Digi24. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Mediafax, ca anchetatorii au probe ca tanarul ridicat marti ar fi transmis, prin internet, mesaje de sustinere a gruparii jihadiste si filme in care erau prezentate decapitari. Acesta ar fi primul caz de cetatean roman radicalizat si intrat in atentia procurorilor.

Steagul Statului IslamicFoto: Wikipedia

Ora 12:21 Tanarul suspectat de propaganda jihadista va fi dus la sediul central al DIICOT pentru a fi audiat.

Ora 10:53 Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, precizeaza ca Serviciul Roman de Informatii avea cunostinta de activitatea de autoradicalizare a tanarului din Craiova suspectat de propaganda jihadista si a furnizat toate informatiile autoritatilor competente. ''Aveam cunostinta de activitatea de autoradicalizare a lui si am furnizat toate informatiilor pe care le-am avut autoritatilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. In acest moment, fiind ancheta in desfasurare trebuie sa ne abtinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o sa dam un comunicat oficial la un moment dat", a declarat Ovidiu Marincea, citat de Agerpres.

Tanarul este elev la un liceu din Craiova, iar anchetatorii au facut perchezitii la locuinta acestuia, marti dimineata, in baza informatiilor ca acesta ar face propaganda jihadista, prin mesaje transmise pe internet. El a fost ridicat si dus la audieri, iar din locuinta sa au fost ridicate documente, materiale de propaganda jihadista si sisteme informatice.

Tanarul ar fi promovat sistematic, in mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de sustinere a organizatiilor teroriste, filme in care erau prezentate decapitari ale unor persoane capturate de membri ai gruparii ISIS, dar si materiale video cu mesaje de amenintare si folosire a unor mijloace de natura sa puna in pericol viata si integritatea persoanelor, anchetatorii avand probe in acest sens, potrivit surselor citate.

Ancheta in acest caz este desfasurata de procurorii DIICOT, cu sprijinul SRI si cu suportul de specialitate al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din Politia Romana.