Alianta Medicilor afirma, intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos, ca priveste cu neincredere acordarea a 4,2% din PIB pentru Sanatate.

Potrivit unui comunicat de presa, organizatia "priveste cu neincredere" alocarea a 4,2% din PIB Sanatatii, fata de 4% cat este in prezent si considera ca ar fi nevoie de sase procente pentru a se rezolva problemele existente.

"In aceste conditii, dorim sa va informam ca, printre revendicarile noastre, s-a numarat finantarea sistemului cu 6% din PIB, nivel pe care il consideram necesar pentru a remedia deficientele existente dupa o lunga perioada de subfinantare", transmite sursa citata.

"Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical saluta faptul ca printre obiectivele din programul dumneavoastra de guvernare, la capitolul Sanatate, ati notat redefinirea statutului personalului medical in societate prin salarizare, traseu de cariera, criterii de evaluare a performantei si integritate, avand ca finalitate cresterea calitatii actului medical, dar si reducerea migratiei in strainatate si acoperirea deficitului de personal din unitatile sanitare, in special din mediul rural, precum si: elaborarea unui program multianual de investitii in sanatate, in vederea asigurarii actului medical la standarde convergente spre cele din UE", se scrie in comunicatul semnat de presedintele Aliantei, Dr. Bogdan Tanase.

De aceea, medicii solicita o "finantare corespunzatoare" a sistemului, astfel incat sa fie atinse obiectivele mentionate, pe care ei le sustine.

In situatia actuala, cu o propunere de 4,2%, Alianta considera drept imposibila realizarea unei reforme profunde, care sa duca la solutionarea problemelor pe termen lung, atat in ceea ce priveste veniturile personalului medical, reducerea migratiei acestuia, dar si la oferirea unui serviciu medical responsabil si de calitate.

Alianta "este un partener de dialog dispus la o colaborare constanta si pe termen lung pentru reformarea profunda a sistemului medical din Romania, deziderat care a stat la baza formarii acestei structuri", se mai scrie in comunicatul ONG-ului ce s-a constituit anul acesta dupa aparitia unei miscari a medicilor pe Facebook.