O comisie de experti medicali de la nivelul Ministerului Sanatatii va merge in urmatoarele 7 zile in spitalele in care sunt internati raniti in urma incendiului din Colectiv si va evalua fiecare caz in parte pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicala, a anuntat luni coordonatorul Grupului integrat de interventie in criza, psihologul Gabriel Diaconu, citat de Agerpres.

"In aceasta dimineata am discutat care este orizontul de asteptare si avem niste borne de asteptare la trei luni, la 6 luni, la 12 si la 24 de luni", a spus Diaconu.

Potrivit acestuia, in cazul transferului in strainatate, ''experienta medicala si judecata medicala vor prevala''.

"Dorinta familiilor este suverana pentru noi. Pe de alta parte experienta medicala si judecata medicala vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie sa intelegeti ca suntem racordati la standarde europene. Ceea ce putem sa oferim si prin legislatia romaneasca si prin infrastructura romaneasca vom oferi. Pe de alta parte, acolo unde consideram si judecam ca este un beneficiu medical pentru pacient vom incuraja chestiunea aceasta (n.r. sa fie dus in strainatate)", a spus Diaconu.

El a precizat ca din comisie fac parte ''autoritati in domeniu", iar acestia vor trebui sa se puna de acord pe fiecare dosar.

"Prin absurd, daca toti pacientii ar trebui transferati si toti pacientii ar beneficia, toti pacientii vor fi transferati si toti pacientii vor beneficia. Pe de alta parte, situatia la acest moment este una buna pentru multi dintre ei. Ceea ce ne preocupa pe noi este ca vine sezonul rece si avem un drum inainte si dorim pentru acesti oameni sa petreaca cat mai putin timp prin circuitul birocratic si administrativ. Ne dorim sa ajunga la noi in siguranta, ne dorim sa tremure cat mai putin pe drumuri si ne dorim sa fie cat mai bine recuperati", a afirmat acesta.

El a sustinut ca intalnirea comisiei de luni de la sediul Ministerului Sanatatii nu are nicio legatura cu infectiile nosocomiale din spitale si declaratiile din presa din ultima perioada.

"Discutia de aici (n.r. de la MS) este programata in urma cu trei saptamani, nu are nicio legatura cu declaratiile de presa din ultima vreme. Eu stiu care este strategia pe care am scris-o in urma cu trei saptamani, nu are nicio legatura cu declaratiile de la Spitalul de Arsi. (...) Chestiunea infectiilor intraspitalicesti nu are nicio legatura cu lotul Colectiv. Infectiile nosocomiale exista pe majoritatea sectiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arsi. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de interventie sa discute despre infectiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este sa ii ajutam pe acesti oameni sa atinga reabilitare si sanatate", a declarat Gabriel Diaconu.