Revista Pompierilor a publicat un nou articol in care colegii le iau apararea sefilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul Orlando Schiopu si adjunctul Giani Aldoiu -, care la o luna de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendati din functii si pusi la dispozitia IGSU, informeaza Mediafax. In revista se sustine ca punerea la dispozitie a sefului ISU Bucuresti-Ilfov si a celor doi adjuncti ai acestuia nu ar fi fost facuta in baza legii si cer explicatii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, sustinand ca celor trei le-a fost incalcata prezumtia de nevinovatie.

ISU Bucuresti IlfovFoto: Facebook/ ISU Bucuresti Ilfov

Pompierii bucuresteni spun ca punerea la dispozitie a celor trei sefi de la ISU Bucuresti-Ilfov nu s-a facut in baza legii care reglementeaza situatiile in care un cadru militar poate fi pus la dispozitie.

"Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adica Statutul Cadrelor Militare, a vazut ca exista 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispozitie a militarilor: articolul 82 si articolul 89", arata pompierii.

In legea la care fac referire, articolul 82 prevede ca un ofiter, maistru militar sau subofiter poate fi pus la dispozitie daca "li se pregateste trecerea in rezerva, fie sunt bolnavi, fie au cazut in captivitate". De asemenea, in articolul 80 din aceeasi lege se arata ca militarii din "Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii sau Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Protectie si Paza se pun la dispozitie cand sunt trimisi in judecata sau sunt judecati de catre instantele judecatoresti in stare de libertate pentru fapte in legatura cu exercitarea atributiilor functiilor in care sunt incadrati".

Pompierii sustin ca cei trei nu au fost trimisi in judecata si cu atat mai putin judecati de vreo instanta. "In concluzie, nici aici nu se incadreaza punerea lor la dispozitie", potrivit acestora.

"O fi vreo lege secreta pe undeva, ne-o fi scapat noua vreo prevedere legala? Cat de legala e aceasta punere la dispozitie? I-am vazut executati public de Premier, calcandu-li-se in picioare dreptul la prezumtia de nevinovatie iar punerea lor la dispozitie nu se incadreaza in prevederile Statutului Cadrelor Militare", arata pompierii.

Mai mult, acestia cer Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta un punct de vedere oficial, prin care sa li se explice care a fost legea pe care au avut-o in vedere cand s-a luat decizia de a-i pune la dispozitie pe Mihai Mirel Guta, Orlando Schiopu si Giani Aldoiu.

Pompierii isi explica solicitarea adresata IGSU aratand ca "subiectul punerii la dispozitie a celor trei ofiteri din comanda ISU Bucuresti-Ilfov face un obiect de real interes in mass-media si constituie un precedent in Arma Pompierilor".

Revista Pompierilor a publicat si in 27 noiembrie un articol in care colegii ii iau apararea lui Orlando Schiopu.

"Schiopu este pompier calit in flacarile nenumaratelor incendii la care a participat de-a lungul carierei de salvator. Cei care au avut ocazia sa lucreze cu pompierii, stiu ca exista printre ei oameni a caror mare dragoste este ᅡSTINGEREAᅡ. Ei, pompierul Schiopu este unul dintre acestia", au scris colegii pe site-ul revistei.

In ochii colegilor de breasla, Orlando Schiopu este un erou, care de 23 de ani a salvat sute de vieti prin activitatea sa. Mai mult, in noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se afla in prima linie la clubul Colectiv, se arata in articolul citat.

"In noaptea blestemata de la Colectiv, pompierul Schiopu salva vieti. Pe fata lui se citesc ingrijorare, durere, mila, speranta. Se vede efortul supraomenesc si disperarea, daca vreti, cu care incerca sa salveze vieti", povestesc pompierii.

Orlando Schiopu a spus, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca a fost responsabil strict de interventie in institutie si timp de 23 de ani a salvat vieti, iar acum se simte neaparat de catre superiorii sai si "tras pe dreapta ca o locomotiva stricata".

El a aratat ca in urma scandalului privind adresa Emagic si lipsa verificarilor facute de institutie, el si colegii sai din conducere s-au pus la dispozitie, fara sa li se ceara de la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, pentru ca au considerat ca "asa este deontologic si onorabil pentru niste ofteri".

"Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am facut tot ce s-a putut, ca sa salvez oameni, m-am deplsat in momentul in care am fost solicitat si, impreuna cu echipa, am facut tot ce am putut ca sa salvam oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotiva batrana, ineficienta. Apare la televizor faptul ca am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevarat, apare faptul ca sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre sefi sa-mi ia apararea, este un sentiment de dezamagire totala. (...) Eu stiu doar atat: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la interventie si am facut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce sa imi reprosez", a spus Orlando Schiopu in interviul pentru MEDIAFAX.

Dupa suspendarea celor trei sefi de la ISU Bucuresti-Ilfov, in 25 noiembrie, premierul Dacian Ciolos a declarat, in sedinta de guvern, ca vrea sa se asigure ca persoanele care au fost la conducerea acestei institutii vor fi demise si nu se vor mai putea intoarce in sistem.

Primul-ministru a mai spus ca, in perioada imediat urmatoare, asteapta de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reforma si de restructurare a ISU, in conditiile in care a aflat abia la o luna de la incendiul din clubul Colectiv ca ISU Bucuresti fusese informat de problemele din Colectiv si nu a verificat.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a aratat, in aceeasi zi, ca a primit, in 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. In urma sesizarii, inspectorul general al IGSU a informat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care a dispus, in regim de urgenta, efectuarea unei verificari la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Secretarul de stat Raed Arafat declara atunci ca controlul facut la ISU Bucuresti, au fost gasite atat adresa trimisa, cat si doua raspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, catre Emagic, in care ISU Bucuresti prezenta obligatiile societatii, dar nu au fost gasite dovezi ca cineva a verificat ca acel club sa aiba cel putin autorizatie sa desfasoare o astfel de activitate.

Secretarul de stat a explicat ca adresa trimisa de Emagic, in 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, in 25 si 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redictionata, in 24 septembrie, la ora 9.27, catre ISU Bucuresti, unde a ajuns la doua departamente, respectiv operativ si preventiv. Ulterior, cele doua departamente au trimis raspuns catre firma Emagic, referitor la obligatiile prevazute de lege.

Arafat mai spunea ca, din investigatiile de pana acum, nu s-a gasit niciun document care sa ateste faptul ca a fost facuta vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv, dar a subliniat ca acest aspect inca se verifica.

Capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, de la ISU Bucuresti-Ilfov, arestati preventiv, au fost trimisi in judecata de DNA, in 4 decembrie, fiind acuzati ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI.