Invatatoarea Luminita Gheorghe, de la Colegiul "Ana Aslan", din Braila, inregistrata in timp ce isi jignea si injura elevii, a fost suspendata din functie pe toata durata anchetei incepute in cazul sau de Comisia de Disciplina din cadrul unitatii de invatamant si de Inspectoratul Scolar Judetean, informeaza Mediafax.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Catalin Canciu, decizia de suspendare a fost luata de catre directorul Colegiului "Ana Aslan", iar invatatoarea nu are dreptul sa intre la clasa pana la finalizarea anchetei.

Inspectoratul Scolar Braila si Colegiul "Ana Aslan" din Braila au deschis anchete dupa aparitia pe internet a unor inregistrari in care o invatatoare de la clasa I ii ameninta si ii jigneste pe elevi, pe unul dintre ei numindu-l "animal" si spunandu-i: "Daca vrei sa te calc in picioare, te calc!".

Ancheta a fost declansata dupa ce pe internet au aparut inregistratari audio in care o invatatoare la clasa I de la Colegiul "Ana Aslan" din Braila ii jigneste pe elevi si ii ameninta. Inregistrarea audio, formata din doua parti, este montata pe fotografii luate de pe pagina de Facebook a invatatoarei si a aparut pe youtube.

In prima inregistrare, se aude cum femeia se adreseaza unui baietel si ii aminteste ca la ora de religie, la care ar fi asistat si un parinte, nu a avut acelasi comportament: "Mai baietel, mai baietel! Daca nu te ia mama dracu'! Doamna .... mi-a zis ca in miercurea aia nu sufli, nu faci nimic! Cum stai la doamna asa si la mine nu, ....? Ai inteles?".

Pe fundal se aude apoi vocea unui copil: "Ii e frica de doamna de nu mai stie, de aia sta el cuminte!", iar invatatoarea continua: "Daca vrei sa te calc in picioare, te calc! Sa-ti fie frica si de mine!".

In a doua inregistrare, se aude numai vocea femeii: "Daca vreti sa mai aveti caciuli, va potoliti! Uitati-va la ei, ca nici pedepsiti nu se pot abtine! Uite ce diferenta e intre boala si copil sanatos! Aia e! Sta nemiscat, nu face nimic! Ceilalti n-au stare! Ala face asa la cravata, ala face asa la caciula, pentru ca e o problema! Uite, rade animalul! Animalul rade! Pentru ca nu intelege ce i se spune! Creierul lui are o problema! Si daca e problema si eu ii zic, ma, eu te zic lui taica-tu?! Daca nu judeca nici parintele, astfel incat sa spuna ￯mai, eu trebuie sa fac ceva cu copilul asta ca lucrurile se agraveaza￯, atunci lucrurile se agraveaza! Nu il vindeca nimeni daca nu-i apartine si daca nu face ce trebuie! La ......., repet, nu este vorba de nimic altceva decat de nesimtire!".

Ulterior, invatatoarea spune ca i-ar bate pe copiii care ii deranjeaza ora daca nu i-ar fi teama ca isi pierde serviciul: "Faptul ca astia tot timpul fac cate ceva si tipa lumea la ei, daca vreti sa ma credeti, singurul lucru care ma determina sa nu-i bat sa-i gaseasca nebuneala este faptul ca imi pierd serviciul. Dar daca eu as sti ca nu e vreo problema ca imi pierd serviciul, stiti cum i-as bate p-astia!? Nici nu vreti sa va imaginati! Deci am momente cand stau si ma gandesc ca decat sa ma uit la ei, mai bine ma uit la un rahat! Si il admir! Decat sa ma uit la acesti doi indivizi! Deci m-am saturat pana peste cap! Mi-e sila! Ii spui o data unui copil, ii atragi atentia, ii spui a doua oara, a treia oara. Nu pricepe, frate! Daca nu pricepe, inseamna ca... de ce nu pricepe??? Pai, are o problema! Problema e la cap, nu la picioare!".

Dupa aparitia pe internet a acestor inregistrari, conducerea Colegiului National "Ana Aslan" din Braila a inceput o ancheta, ca si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

"Eu am audiat materialul, am luat legatura imediat cu directorul scolii, a ramas surprinsa de ce a auzit. Acest cadru didactic nu are nicio sesizare din partea parintilor, are 30 de ani de experienta, e un cadru didactic cu rezultate bune, toata lumea e surprinsa. Gestul este incalificabil, cand o sa ma intalnesc cu dumneaei ei o sa o intreb: ce ar face daca copiii domniei sale ar fi jigniti astfel? E terifiant, e cutremurator, e de neimaginat cum un cadru didactic care educa in primii ani de viata o fiinta umana sa i se adreseze astfel. Copiii vor ramane marcati pe tot parcursul vietii", a afirma Catalin Canciu.

El a mentionat ca o astfel de atitudine trebuie sanctionata. "Stiu ca are niste copii dificili in clasa, dar, indiferent de situatie, invatatorul nu are voie sa se enerveze si sa reactioneze astfel la scoala. Am vorbit cu directorul colegiului, deja a dispus o ancheta acolo. Din pacate, legea nu ofera Inspectoratului Scolar prea multe parghii de a lua masuri, Comisia de Disciplina se intruneste la nivel de unitate. Noi doar putem propune. Indiferent de situatie, trebuie sanctionata o astfel de atitudine", a mai spus Catalin Canciu.

In fata acestor acuzatii, invatatoarea Luminita Gheorghe a declarat presei locale ca regreta ca si-a iesit din fire, invocand faptul ca are in clasa doi copii cu probleme de comportament care ii deranjeaza orele. "Imi pare rau! Pur si simplu mi-am iesit din fire. Am copii cu probleme in clasa. Pana acum, de 30 de ani, de cand predau, nu am intampinat probleme. Acum, am doi copii cu probleme mari. Am anuntat si conducerea, si parintii. Copiii sunt consiliati, ba chiar am zile cand parintii pot veni sa asiste la ore. Si unii o fac. Ora de religie? Nu se poate sustine, mi-a spus doamna ca nu mai intra la ei la clasa. La engleza, la fel, a vrut sa nu mai vina. Sunt foarte obraznici. Si parintii lor nu inteleg. Unul dintre copii ne-a fost trimis de la inspectorat. Se bat in clasa... Sincer, imi pare rau, m-am enervat peste masura! Copiii se duc la psiholog, zic parintii, dar nu se vede nimic, nicio schimbare. Unul dintre copii l-a lovit pe profesorul de sport si profesorul l-a intrebat de ce e furios, de ce il loveste. Stiti ce a zis copilul? ￯Pentru ca asa vreau eu, pentru ca ma pui sa fac exercitii!￯. La nivelul acesta s-a ajuns. Repet, imi pare foarte rau!", a declarat invatatoarea pentru presa locala.

Invatatoarea Lumini'a Gheorghe are 49 de ani si preda la Colegiul "Ana Aslan" din 2007.