Vicepremierul Vasile Dancu a declarat sambata, dupa sedinta informala de Guvern, ca rapoartele de monitorizare pe Legea 544 privind accesul liber la informatiile de interes public dau la iveala probleme "foarte grave" de transparenta. Potrivit vicepremierului, majoritatea instututiilor publice nu mai prezinta un raport la sfarsitul anului, site-urile nu mai prezinta informatiile obligatorii, iar tratamentul cererilor de transparenta si liberul acces la informatie "este facut discretionar de foarte multe ori si facut uneori intentionat in asa fel incat sa ingreuneze accesul la informatiile de interes public".

Vasile Dancu, la prima sedinta a Guvernului CiolosFoto: Bogdan Dinca

"In ultimii ani, s-a produs o dezinstitutionalizare in ceea ce priveste transparenta si accesul liber la informatiile de interes public. Eu sunt cel care am initiat acum 13, 14 ani aceasta lege si am vazut fazele succesive in care s-a pierdut din concretenta acestei legi. M-am uitat pe cateva rapoarte de monitorizare si am observat ca acum avem foarte grave probleme de transparenta. Sunt lucruri care sunt legate de faptul ca majoritatea instututiilor publice nu mai prezinta un raport la sfarsitul anului, site-urile nu mai prezinta informatiile obligatorii", a declarat Vasilel Dancu, potrivit Mediafax.

Potrivit vicepremierului, "tratamentul cererilor de transparenta si liberul acces la informatie este facut discretionar de foarte multe ori si facut uneori intentionat in asa fel incat sa ingreuneze accesul la informatiile de interes public".

Vasile Dincu s-a referit si la confuzia care se face, in opinia sa "deliberat", intre Legea 544/2001 privind accesul liber la informatiile publice si Ordonanta 27/2002, Legea petitiilor.

"De foarte multe ori, mai ales cand presa cere cate-o informatie, in 63% din cazuri - am vazut un raport al Guvernului de monitorizare pe aceasta lege - observam ca se intampla sa fie tratata ca Legea petitiilor, care dureaza mai mult(primirea raspunsului - n.red.), are un alt regim", a spus Dancu.

El a anuntat ca actualul guvern incearca sa se ocupe mult mai indeaproape de nevoia de transparenta decizionala, amintind totodata ca s-a infiintat si un minister dedicat acestui scop.