Curtea de Conturi a identificat la unitatile din subordinea Ministerului Educatiei o serie de nereguli care au cauzat prejudicii totale de 430.000 de lei, potrivit raportului de audit pe 2014, dat publicitatii vineri, informeaza Mediafax.

Cu ocazia controalelor efectuate de camerele de conturi la entitatile din subordinea MECS, in actele de control incheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, constatandu-se abateri si nereguli care au generat prejudicii in suma totala de 430.000 lei.

Printre altele, au fost constatate: plata nejustificata a 179.000 de lei prin acceptarea la decontare a unor situatii de lucrari continand cantitati majorate fata de cele puse efectiv in opera, aferent carora s-au calculat dobanzi si penalitati de intarziere de 23.000 de lei (Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport), plata nejustificata a sumei de 159.000 de lei din cheltuielile de capital, reprezentand cantitati de lucrari neexecutate, pentru care au fost calculate majorari si penalitati in suma totala de 12.000 de lei (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti); plata necuvenita a sumei totale de 40.000 de lei din alocatii bugetare pentru bunuri si servicii, reprezentand lucrari si servicii neexecutate si plata unor obligatii la bugetul local in contul unor agenti economici, pentru care au fost calculate dobanzi si penalitati in valoare totala de 15.000 de lei (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti).

Curtea de Conturi a mai constatat decontarea de Ministerul Educatiei catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" a sumei de 8.900.000 de lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative care sa confirme prestatia si plata activitatilor efectuate, intocmite in conformitate cu dispozitiile legale.

La Reteaua Nationala de Informatica pentru Educatie si Cercetare a fost decontata suma de 14.626.000 de lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor contractuale. Potrivit prevederilor contractuale, furnizorul s-a angajat sa livreze produsele IT necesare modernizarii infrastructurii de date administrate de entitate, noi, nefolosite si de ultima generatie, in conformitate cu specificatiile tehnice prevazute in propunerea tehnica si caietul de sarcini, insotite de toate documentele prevazute in caietul de sarcini. In timpul controlului, reprezentantul producatorului a comunicat oficial ca echipamentele sunt "noi, originale, conforme cu standardele inalte de calitate", dar nu s-au obtinut toate documentele care sa confirme acest lucru.

La Universitatea Politehnica Bucuresti i s-a constatat decontarea sumei de 4.682.000 de lei, reprezentand contravaloarea unor bunuri materiale lasate in custodia executantului, fara prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor legale si contractuale. In timpul controlului a fost numita o comisie care a inventariat bunurile in cauza si a luat masurile necesare pentru a asigura securitatea acestora.

Valoarea abaterilor constate la nivelul Ministerului Educatiei depaseste pragul de semnificatie de 29.631.500 de lei, noteaza Curtea de Conturi, astfel ca "opinia echipei de audit este ca situatiile financiare nu ofera o imagine fidela si reala a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, performantei financiare, rezultatului patrimonial, precum si a patrimoniului avut in administrarea entitatii la data de 31.12.2014".