Inspectia Judiciara cere din nou sanctionarea disciplinara a judecatoarei Irina Elena Leonte de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, exclusa din magistratura de CSM, deoarece aceasta a intarziat redactarea hotararilor judecatoresti in 181 de dosare si a lipsit nejustificat opt zile de la instanta, perturband astfel activititatea, scrie Mediafax.

Inspectorii judiciari au dispus exercitarea actiunii disciplinare fata de judecatoarea Irina Elena Leonte, de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de articolul 99 lit. f), h), k), m) si t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

"In motivarea actiunii disciplinare s-au retinut urmatoarele: raportat la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. f) ( refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu- n.r.): intr-o sedinta de judecata, intr-un numar de 43 dosare nu a dispus nicio masura, nefacand nici apelul partilor; raportat la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. h) (nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile-n.r.) a depasit, in mod repetat, data recomandata fixata pentru dosarele repartizate, nu a stabilit, la expirarea termenelor fixate, masurile prevazute in cadrul procedurii premergatoare ori a stabilit o durata nerezonabila pentru primul termen de judecata; a depasit termenul legal de redactare pentru 181 de hotarari judecatoresti", se precizeaza intr-un comunicat de presa a Inspectiei Judiciare (IJ).

De asemenea, inspectorii mai sustin ca judecatoarea a absentat in mod nejustificat opt zile de la instanta, determinand astfel o perturbare a activitatii. Astfel, Irina Elena Leonte ar fi savarsit abaterea disciplinara prevazuta la articolul 99 litera k din Legea nr. 303/2004, si anume "absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului".

Conform sursei citate, in motivarea actiunii disciplinare s-a mai retinut si ca magistratul Leonte a inceput cu intarziere sedinta de judecata, ceea ce a avut drept consecinta prelungirea duratei sedintei peste programul de lucru si nu a aplicat in mod eficient normele procedurale, imprejurare care a condus la temporizarea procesului. Din aceste motive, inspectorii judiciari au cerut sanctionarea magistratului pentru abaterile prevazute de art. 99 lit. m si t din acelasi act normativ- "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente" si "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, din acelasi act normativ".

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va decide cu privire la raspunderea judecatoarei Irina Elena Leonte.

Judecatorea din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti a fost exclusa din magistratura de CSM, dupa ce a intarziat solutionarea dosarelor, decizia nefiind definitiva.

Sectia pentru judecatori a CSM a admis, in sedinta din 11 noiembrie, actiunea disciplinara formulata de IJ impotriva judecatoarei Irina Elena Leonte pentru abaterea prevazuta de articolul 99 litera h din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si anume "nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor".

Conform unui comunicat al CSM, s-a constatat ca magistratul Irina Elena Leonte a amanat pronuntarea pentru perioade cuprinse intre o saptamana si opt luni in 611 cauze, apreciindu-se ca prin conduita adoptata s-au produs consecinte asupra dreptului recunoscut partilor de a beneficia de solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil si de acces la justitie.

Hotararile Sectiei poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Judecatoarea Irina Elena Leonte si-a dat demisia din magistratura, cererea ei fiind discutata in sedinta din 24 noiembrie a Plenului CSM.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi a acestei sedinte, a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie, prin demisie, a doamnei Irina Elena Leonte, judecator la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti", se precizeaza in ordinea de zi solutionata a Plenului CSM.